Τυροπιτάκια με ζύμη κουρού

από την Stella Glava

Υλικά

Για την ζύμη
– 1 κεσεδάκι γιαούρτι 200 γραμ.
– 150 γρμ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
– 180 γρμ. σπορέλαιο
– 500 γρμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
– 3 κ.σ κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
– 1 φακελάκι (20 γρμ. )μπέικιν
– αλάτι
– λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
– κρόκος αυγού για επάλειψη
– σουσάμι προαιρετικά Για τη γέμιση
– 300 γραμ. φέτα σκληρή σε τρίμματα – 100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
– λίγο πιπέρι
– 1 αυγό

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα τα υλικά της γέμισης για τα εύκολα τυροπιτάκια κουρού και τα ζυμώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το γιαούρτι, το βούτυρο, το λάδι, το κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν κι ανακατεύουμε. Η ζύμη αυτή, πρέπει να είναι λαδερή κι απαλή.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί. Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ.

Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι. Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια (δυο λαμαρίνες), διαλύουμε τον κρόκο με λίγο γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο.
Αν θέλουμε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, να ροδοκοκκινίσουν.

H Συνταγή είναι από των ellinonmageiremata

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γλυκά τυροπιτάκια

Γλυκά τυροπιτάκια

Ένα γρήγορο και γλυκό πρωινό με τυρί και μια πολύ απαλή ζύμη με κρούστα, η γέμιση, απλά λιώνει στο στόμα σας.

Για το μαγείρεμα θα χρειαστείτε τα ακόλουθα συστατικά:

αλεύρι, 500 γρ.
μπέικιν πάουντερ, 1 κουτ.
βούτυρο, 120 γρ.
ζάχαρη, 100 γρ.
Γιαούρτι, 2 κ.σ.
τυρί φέτα τριμμένη ή τυρι cottage, 200 g;
ασπραδι, 1 .
ζάχαρη, 2 κ.σ.
βούτυρο, 1 κ.γ.

Διαδικασία μαγειρέματος

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο και αλέθουμε τη μάζα σε ψίχουλα.
Προσθέστε το γιαούρτι, ζυμώστε μια μαλακή ζύμη. Χωρίστε το σε 2 μέρη, σκεπάστε τα και αφήστε το για 20 λεπτά.

Για τη γέμιση
Πάρτε οποιοδήποτε το τυρί και ανακατέψτε με ζάχαρη και ασπραδι, χτυπήστε τη μάζα με ένα μπλέντερ εμβάπτισης μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Για γεύση, μπορείτε να προσθέσετε βανίλια ή κομμάτια αποξηραμένων φρούτων ή άλλα γλυκά πρόσθετα.

Πασπαλίζουμε το τραπέζι με αλεύρι και ανοιγουμε κάθε μέρος σε όχι πολυ λεπτό φύλλο.
Απλώστε στο ένα την γέμιση, καλύψτε με το δεύτερο και κόψτε σε τετράγωνα.
Τα μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αλείφετε με χτυπημένο κρόκο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 – 30 λεπτά, αλλά ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο σας.

ΠΗΓΗ: bezzamorochek.com