Συστατικά

Για τη ζύμη
4-4 ½ φλιτζάνι αλεύρι
1/2 κουταλάκι αλάτι 
1 φλιτζάνι νερό
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί

Για το γέμισμα
2 φλιτζάνια κρητικής ξινόμυθρας ή 1 φλιτζάνι 1 1/3 φλιτζανιών φρέσκιας ρίκοτας σε συνδυασμό με 2/3 φλιτζάνι τριμένη φέτα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Μέλι πετιμέζι ή ζάχαρη άχνη για γαρνιτούρα

Οδηγίες
1. Ανακατέψτε 4 φλιτζάνια αλεύρι και αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ και κάντε μία λακούβα στο κέντρο. Προσθέστε το νερό, το λάδι και το ξίδι στην λακουβα μέσα. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ανακατέψτε το αλεύρι μέσα στο υγρό μέχρι να σχηματιστεί μια μάζα ζύμης. Πασπαλίζουμε λίγο περισσότερο αλεύρι σε μια επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να είναι σταθερή και απαλή. Καλύψτε και αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
2. Έχετε τη γέμιση έτοιμη σε ένα μπολ.
3. Διαιρέστε τη ζύμη σε δύο ίσες μπάλες. Αλευρώστε ελαφρά μια επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε την πρώτη μπάλα σε ένα μεγάλο τετράγωνο, περίπου 35×35 εκ. Κόψτε τη ζύμη σε ταινίες πλάτους 7,5 εκ. απλώστε περίπου τρία κουτάλια σούπας γεμίζοντας κατά μήκος του  κάθε λωρίδας. Αναδιπλώστε για να κλείσετε και στροβιλίστε κάθε λωρίδα για να σχηματίσετε ένα πηνίο. Ισιωστε τες λίγο με τις παλάμες των χεριών σας. Συνεχίστε με την υπόλοιπη ζύμη και την υπόλοιπη γέμιση.
4. Σε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση 38 εκ σε διάμετρο), θερμαίνεται περίπου 2,4 εκ ελαιολάδου. Τηγανίστε τα σαρικοπητάκια μερικές φορές, γυρίζοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα, μέχρι ελαφρά να χρυσήσουν. Πασπαλίστε τα με μέλι ή petimesi, ή πασπαλίζετε με ζάχαρη.

Σερβίρετε ζεστό.

ΠΗΓΗ