Σπανακοτυρόπιτα
Υλικά
φύλλο σπιτικό ή έτοιμο (πχ κρούστας)
1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
1/2 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 1/2 φλ. τρίμμα φέτας
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Φρέσκο σπανάκι: To καθαρίζω, πετώντας ρίζες και σκληρά κοτσάνια
και το πλένω καλά.
Kατεψυγμένο: Απλά το ξεπαγώνω.
Αλατίζω το σπανάκι και το αφήνω 20′ σε σουρωτήρι. Στο διάστημα αυτό πλένω, στραγγίζω και ψιλοκόβω τα υπόλοιπα χορταρικά και τα βάζω
σε μεγάλη λεκάνη. Στίβω καλά με τα χέρια το σπανάκι λίγο-λίγο, να γίνει μια μπάλα και την ψιλοκόβω. Το ρίχνω στη λεκάνη με τα λαχανικά και προσθέτω τυρί, αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο, μισό φλ. λάδι, αυγά (κρατάω το υπόλοιπο λάδι και λίγο αβγό για τα φύλλα).
Ανακατεύω καλά και ζυμώνω τη γέμιση με τα χέρια. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο C.
Σε ελαφρά λαδωμένο ταψί απλώνω και λαδώνω ελαφρά ένα-ένα τα μισά ή περισσότερα φύλλα.
Ρίχνω τη γέμιση και τη στρώνω ομοιόμορφα. Γυρίζω πάνω της ένα ένα τα φύλλα που εξέχουν, λαδώνοντάς το. Στρώνω ένα-ένα και τα υπόλοιπα φύλλα και τέλος γυρίζω στριφτά τις άκρες των φύλλων που εξέχουν, τις λαδώνω και τις σπρώχνω ανάμεσα στην πίτα και το ταψί.
Αλείφω με το αυγό και χαράζω σε κομμάτια.
Βάζω το ταψί στην κάτω θέση, για να ψηθούν καλά τα κάτω φύλλα και μετά 30′ στη μεσαία (σύνολο 60′ περίπου), μέχρι να πάρει σκούρο χρυσοκάστανο χρώμα.
Κατά διαστήματα στρίβω το ταψί για ομοιόμορφο ψήσιμο, αλείφω με λάδι για να μη σκάσει το φύλλο και ανοίγω με το μαχαίρι το χάραγμα των φύλλων, να φύγει ο ατμός που τα φουσκώνει.
Τη βγάζω από το φούρνο και την κόβω σε κομμάτια όταν μισοκρυώσει (10′).
Σερβίρεται ζεστή ή και κρύα.