Το Κωκ Ταψιού είναι ένα γλυκό που δεν χρειάζεται συστάσεις. Η αφράτη βάση, η πλούσια κρέμα και το λαχταριστό γλάσο σοκολάτας συνθέτουν ένα ακαταμάχητο αποτέλεσμα. Εγώ το φτιάχνω πολύ συχνά και πάντα εξαφανίζεται αμέσως.
Υλικά
5 αυγα ιδιου μεγεθους,
100 γρ ζαχαρη,
155 γρ αλευρι φαριναπ κοσκινισμένο,
1 βανιλια!
Σιρόπι:
1 ποτηρι νερου νερο
1 ποτηρι νερου ζαχαρη
Κρέμα
1 λιτρο γαλα
5 κ.σ.ζαχαρη
4 κ.σ.γεματες κορν φλαουρ
2 κ.σ.γεματες αλευρι
1 βανιλια
30 γρ βουτυρο!
Γλασσο:
200 γρ κρεμα γαλακτος πληρες,
200 γρ κουβερτουρα,
2 κ.σ.βιταμ!
Εκτέλεση
Χτυπαμε τα αυγα-ζαχαρη-βανίλια να αφρατέψουν να ασπρίσουν! Σταματαμε το μιξερ και ριχνουμε σε δοσεις σιγα-σιγα το αλευρι ανακατεύουμε
απαλά με μαρίζ!!! Βαζουμε λαδοκολα σε τσερκι νουμερο 28 και ψηνουμε στους 180 β προθερμασμενο αντιστασεις μεσαια σχαρα για 35 λεπτα!
Οταν το βγαλουμε το αφήνουμε να κρυωσει χωρις να το μετακινησουμε και στην συνεχεια το κοβουμε!!
Για το σιρόπι
Βραζουμε το νερο με την ζαχαρη για 3 λεπτα!Αφηνουμε να κρυωσει!!
για την κρέμα
Βαζουμε στην κατσαρολα στην εστια στο χαμηλο το γαλα με την ζαχαρη να ζεσταθει!Εχουμε βγαλει προηγουμενως λιγο κρυο γαλα σε μπολ και
διαλυσαμε 4 κ.σ.γεματες κορν φλαουρ με το αλευρι!Το ριχνουμε στο ζεστο γαλα ανακατευουμε και οταν πηξει την κατεβαζουμε και ριχνουμε μεσα την
βανιλια και 30 γρ βουτυρο! Βαζουμε τον ενα πατο στο τσερκι και σιροπιαζουμε με κουταλι!
Ριχνουμε την καυτη κρεμα και κλεινουμε με το αλλο παντεσπανι!!!! Το αφηνουμε λιγο και στην συνεχεια το βαζουμε στο ψυγειο να παγωσει
για 2 ωρες!!!
για το γλάσσο
Ζεσταινουμε την κρεμα γαλακτος και την ρίχνουμε πάνω στην κουβερτουρα και στο τελος και το βιταμ να λιωσουν
Βγαζουμε το γλυκο απο το ψυγειο ριχνουμε το χλιαρο γλασσο και ξανα πισω στο ψυγειο!

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα κωκ σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Κρέμα: Όταν διαλύετε το κορν φλάουρ και το αλεύρι στο κρύο γάλα, φροντίστε να μην έχει καθόλου σβόλους. Ανακατέψτε συνέχεια την κρέμα στην κατσαρόλα για να μη σας κολλήσει.
- Σιρόπι: Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το παντεσπάνι κρύο. Έτσι θα σιροπιαστούν σωστά χωρίς να λασπώσουν.
- Ψήσιμο: Για να δείτε αν το παντεσπάνι έχει ψηθεί, βυθίστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο.
Η Συνταγή είναι της Tzeni Tsanaktsidou και η εκτέλεση της Ελινα Σκλαβου









