Τάρτα με καραμελωμένα μήλα και ζύμη φουντουκιού

Διαφήμιση

Μέγεθος φορμας: διάμετρος 22 cm x υψος 5 cm

Συστατικά

Για τη ζύμη με κρούστα και φουντούκι (συνταγή De Riso):
400 γραμμάρια αλεύρι
240 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
100 γρ φουντούκια ψιλοτριμμένα
1 αυγό ολόκληρο
1 ασπράδι αυγού
1 πρέζα μαγιά
2 πρέζες αλάτι
1/2 φασόλι βανίλιας

Για τη γέμιση:
1.5 κιλά ανάμεικτα μήλα (χρησιμοποίησα Granny Smith, Golden taste και πρασινα)
60 γρ βούτυρο
160 γραμμάρια ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα τζίντζερ
1/2 φασόλι βανίλιας
40 γραμμάρια κορν φλαουερ
1/2 λεμόνι στυμμένο
5 γρ αλάτι χοντρό

Διαφήμιση


για επάλλειψη:
1 κρόκο
20 γρ κρέμα γαλακτος
Ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

Μέθοδος

Ετοιμάζετε τη ζύμη χτυπώντας το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη σε κρέμα, προσθέτετε τα φουντούκια, το αυγό και το ασπράδι ελαφρά χτυπημένα μαζί
και δουλεύετε με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεψτε.
Σχηματίστε με τα χέρια σας μια μπάλα και τυλίξτε με μεμβράνη, βάλτε στο ψυγείο για μερικές ώρες.

Διαφήμιση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τον πυρήνα και κόβουμε σε 8 φέτες ή σε κάθε περίπτωση σε φέτες 2 εκ. περίπου.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Προσθέστε τα μήλα και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το κορν φλαουερ, ανακατεύουμε και μετά από λίγα λεπτά προσθέτουμε
το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Ανακατεύουμε προσεκτικά όλα τα υλικά, σβήνουμε και τα βάζουμε να κρυώσουν σε ένα μπολ.

Από τη ζύμη με κοντό πλαστη φτιάξτε δύο φύλλα πάχους τουλάχιστον 5 mm. Το ένα μέρος βάλτε το στο ψυγείο σκεπάζεται με μεμβράνη, με το άλλο σκεπάζετε τη λαδωμένη φόρμα κάνοντας τη ζύμη να προεξέχει ελαφρώς. Τρυπήστε τον πάτο και αλείψτε τον πάτο και τα πλαϊνά με λίγο χτυπημένο ασπράδι αβγού και στη συνέχεια, με τη βοήθεια των χεριών σας, τακτοποιήστε τα κρύα τώρα μήλα πιέζοντας απαλά για να μην αφήσει κενό χώρο και δημιουργήστε έναν θόλο στο κέντρο. Καλύπτουμε με τη ζύμη που διατηρείται δροσερή, ταιριάζουμε και κολλάμε τις άκρες και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει.

Αλείφουμε με τον κρόκο ανακατεμένο με την κρέμα, κάνουμε 4 τομές στο κέντρο του κέικ και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά, χαμηλώνουμε στους 170 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35/40 λεπτά.
Τα τελευταία 5 λεπτά μετακινήστε τη φόρμα στην βάση του φούρνου

Καλή Απόλαυση

For more delicious recipe Anna Salomone

Διαφήμιση