Τα πασχαλινά κουλουράκια της Ιταλίδας γιαγιάς μου.
Αυτά τα πασχαλινά κουλουράκια της γιαγιάς μου είναι τα μπισκότα της καρδιάς μου γιατί φέρνουν υπέροχες αναμνήσεις.
Η γιαγιά μου τα ετοίμαζε κάθε χρόνο για το Πάσχα στον ξυλόφουρνο της και τα έλεγε κουλουράκια αβγού γιατί παρασκευάζονται μόνο με αυγά και αλεύρι. Είναι γλυκά της Καλαβριανής παράδοσης και σε κάθε περιοχή τα λένε διαφορετικά αλλά η συνταγή είναι ίδια, φτωχά κουλουράκια γιατί παρασκευάζονται με απλά υλικά αλλά πραγματικά ιδιαίτερα στη γεύση.
Συστατικά:
10 αυγά
1 πρέζα αλάτι για κάθε αυγό
αλεύρι για γεύση
Για το γλάσο:
2 ασπράδια από τα συνολικά 10 αυγά
ζάχαρη άχνη (περίπου 100 γρ.)
Εκτέλεση
Ξεκινήστε βάζοντας σε ένα μπολ 8 ολόκληρα αυγά και 2 κρόκους αυγών, βάλτε τα 2 ασπράδια στην άκρη γιατί μετά θα χρησιμοποιηθούν
για το γλάσο.
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με ένα πιρούνι και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι.Καθώς βάζουμε σταδιακά λίγο αλεύρι κάθε φορά,
θα πρέπει να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε μερικά κομμάτια από τη ζύμη, σχηματίζουμε αρκετά μεγάλα καρβέλια και κόβουμε με ένα μαχαίρι
κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από τα καρύδια, τα τοποθετούμε σταδιακά σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Μπορείτε επίσης να σχηματίσετε στρογγυλα σαν ντονατς ή ότι σχεδιο θέλετε με τη ζύμη και στη συνέχεια να δημιουργήσετε ένα κόψιμο γύρω
από την περιφέρεια με ένα μαχαίρι. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα κουλουράκια στο ταψί σε απόσταση μεταξύ τους και τα ψήνουμε σε αεριζόμενο
φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος των μπισκότων, πρέπει να ροδίσουν και να στεγνώσει τελείως
το εσωτερικό τους.
Τα κουλουράκια στο ψήσιμο θα έχουν την τάση να φουσκώσουν και να ραγίζουν και αυτή ακριβώς είναι η ιδιαιτερότητα αυτών.
Μόλις ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζετε τα ασπράδια σε ένα μπολ με λίγες σταγόνες λεμόνι και αρχίζετε να χτυπάτε προσθέτοντας λίγο λίγο τη
ζάχαρη άχνη, θα πρέπει να έχετε ένα λείο γλάσο και θα είναι έτοιμο όταν στριφογυρίσει, πρέπει να είναι μαλακό.
Η ποσότητα της ζάχαρης εξαρτάται επίσης από το μέγεθος των ασπράδιων αυγών, γι’ αυτό τοποθετήστε το λίγο λίγο.
Σε αυτό το σημείο βουτάμε τα μπισκότα στο γλάσο να καλυφθούν εντελώς και τα τοποθετούμε σε σχάρα, θα πρέπει να στεγνώσουν τελείως πριν τα σερβίρουμε.
Καλή Απόλαυση