Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou
Υλικά
Για το Προζύμι
200 γρ Αλεύρι για Τσουρέκια
250 γρ Γάλα χλιαρό (όχι καυτό)
20 γρ Μαγιά Ξηρή
Για τα Τσουρέκια
350 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
3 Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ Χυμό Πορτοκαλιού
Ξύσμα από ένα Πορτοκάλι και 1/2 Λεμόνι
4 Δάκρυα Μαστίχας Χίου Τριμμένα σε Σκόνη με λίγη Ζάχαρη
10 γρ Μαχλέπι
1 κουτ γλυκού Κακουλέ Σκόνη
1/2 κουτ γλυκού Κανέλα Σκόνη
2 Βανίλιες
150 γρ Βιτάμ λιωμένο χλιαρό
800 γρ Αλεύρι για Τσουρέκια
Για Άλειμμα
1 κρόκο Αυγού με λίγο Γάλα
Αμύγδαλο φιλέ
Για Γυάλισμα
2 κουτ γλυκού Βιτάμ με 1 κουτ γλυκού Μέλι λιωμένα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε αρχικά να φτιάξουμε το προζύμι όπου σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά το αλεύρι και το χλιαρό γάλα
προσοχή όχι να είναι καυτό τα αναμιγνύουμε και τα αφήνουμε στις ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 30 με 40 λεπτά
Μετά τα 40 λεπτά πάμε να φτιάξουμε τη ζύμη για τα τσουρέκια μας όπου στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά και
τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για τουλάχιστον 5 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα
Μεγάλη προσοχή όλα τα υλικά μας θα πρέπει να είναι χλιαρά έτοιμο
Το προζύμι έχει φουσκώσει το αδειάζουμε μέσα στο μείγμα των αυγών και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά τελειώνοντας
με το βούτυρο και το αλεύρι
Πλέον έχουμε ρίξει όλα τα υλικά ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μία ελαφρώς κωλώδης ζύμη δεν προσθέτουμε αλεύρι
Η συνταγή δεν θέλει ζύμωμα αλλά διπλώματα της ζύμης 10 με 15 στροφές μέσα στον κάδο του μίξερ και θα είναι έτοιμη όταν θα είναι
ομοιογενής
Στη συνέχεια λαδώνουμε ελαφρώς τον κάδο του μίξερ τοποθετούμε μέσα τη ζύμη της και βάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε
σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί εμένα μου πήρε περίπου δύο ώρες
Οταν πλέον έχει φουσκώσει η ζύμη μας την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας την κόβουμε σε ίσες ποσότητες και ξεκινάμε να φτιάξουμε
τα φυτίλια για τα τσουρέκια μας
Μόλις τα φτιαξουμε τα τσουρέκια μας ένα ταψί που έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα σε μία απόσταση μεταξύ τους και τα αφήνουμε σε ζεστό
περιβάλλον να φουσκώσουν για 40 με 45 λεπτά
Οταν πλέον έχουν φουσκώσει τα τσουρέκια μας και είναι έτοιμα για ψήσιμο αλείφουμε την επιφάνεια τους με ένα κρόκο αυγού και λίγο γάλα
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνος 160 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να έχουν ψηθεί
Ενα μυστικό που έχω όταν φτιάχνω τσουρέκια είναι 5 λεπτά πριν ψηθούν τα λίθο μελωμένο βούτυρο και μέλι ώστε να πάρουν μία ωραία γιαλαδα
και έξτρα γεύση και τα ξανατοποθετώ στο φούρνο για τα τελευταία 5 λεπτά
Ετοιμααααααααα Καλό Πάσχα