Παξιμάδια με ξηρούς καρπούς

Υλικά

30 με 34 μπισκότα
3/4 φλιτζανιού ψητά φιστίκια (όχι αλατισμένα) (100 γρ.)
1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα κράνμπερι (50 γρ.)
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3/4 φλιτζάνι ζάχαρη (150 γρ.)
2 μεγάλα αυγά συν 1 αυγό
1/2 φλιτζάνι λάδι (240 ml)
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280 γρ.) και επιπλέον για την επιφάνεια εργασίας
2 κσ μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε 1 φλιτζάνι νερό και προσθέτουμε στα cranberries και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τα 2 αυγά και το αλάτι. Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός, χτυπήστε το μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέστε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν

Στύβουμε τα κράνμπερι να φύγουν το νερό και τα προσθέτουμε στα υγρά υλικά. Προσθέστε τα φιστίκια Αιγίνης και ανακατέψτε.
Ανακατεύουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε σε υγρά υλικά. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια κολλώδη ζύμη.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και σχηματίστε ένα ρολό. Προσθέστε αρκετό αλεύρι ώστε να γίνει διαχειρίσιμο. Κόψτε στη μέση, διαμορφώστε το σε μήκος περίπου 30 εκ και πλάτος 7-8 εκ
Μετακινήστε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Φροντίστε να απέχουν τουλάχιστον 7 εκ μεταξύ τους γιατί η ζύμη απλώνεται. Αλείψτε με χτυπημένα αυγά το πάνω μέρος των κορμών ζύμης στη συνέχεια ψήνουμε στους 160 Κελσίου για 30 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο όταν  πάρει χρώμα. Τοποθετήστε το σε σχάρα και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.


Μετακινηθείτε στο ξύλο κοπής και χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι κόψτε σε κομμάτια περίπου 2 cm και τοποθετήστε ξανά στο ταψί. Μου αρέσει το μπισκότο με τον πάτο προς τα κάτω για να ροδίσουν ομοιόμορφα και οι δύο πλευρές. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160 βαθμούς Κελσίου ή μέχρι να ροδίσουν. Μπορεί να ακόμη ακόμα μαλακά, αλλά θα σκληρύνουν μόλις κρυώσουν εντελώς.

Καλή Απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΡολό Κιμα με τυρί και χόρτα
Επόμενο άρθροΜπισκοτάκια με γέμιση καρύδι (Μαμμουλ)