Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!

Αυτές οι τραβηχτές κιμαδόπιτες είναι πραγματικά κάτι το ξεχωριστό. Με αυτή τη ζύμη που γίνεται απίστευτα τραγανή και τη ζουμερή γέμιση κιμά, είναι σίγουρο ότι θα ξετρελάνουν όποιον τις δοκιμάσει. Εγώ τις φτιάχνω όταν θέλω να κάνω κάτι λίγο πιο ιδιαίτερο, και πάντα εξαφανίζονται από το ταψί! Πάμε να τις φτιάξουμε!

Τραβηχτές Κιμαδόπιτες με Μοσχαρίσιο Κιμά

Τραβηχτές Κιμαδόπιτες με Μοσχαρίσιο Κιμά

ДОМАШНИЙ УГОЛОК

Prep Time 45 minutes
Cook Time 35 minutes
Additional Time 1 hour 30 minutes
Total Time 2 hours 50 minutes

Ingredients

Για τη ζύμη:

  • 500 γραμμάρια (+/- 50 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 150 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο (για το άλειμμα)

Για τη γέμιση:

  • 500 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι (κατά βούληση)
  • 200 γραμμάρια κεφαλοτύρι, τριμμένο

Για το άλειμμα:

  • 1 κρόκος αυγού, αραιωμένος με λίγο γάλα

Instructions

┊◌🍳┊◌🔪┊◌🥣┊

  1. Ετοιμάζω τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω στο αλεύρι το αλάτι, το αυγό και το νερό. Ανακατεύω και ζυμώνω τη ζύμη, πρώτα μέσα στο μπολ και μετά δυνατά στο τραπέζι για περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι σφιχτή.
  2. Την αφήνω να ξεκουραστεί σκεπασμένη για μία ώρα.
  3. Στη συνέχεια, χωρίζω τη ζύμη σε μικρές μπάλες (περίπου 8-10, ανάλογα πόσες πίτες θέλω).
  4. Ανοίγω κάθε μπάλα σε ένα στρογγυλό φύλλο στο μεγεθος ενος μικρου πιατου
  5. Σε ένα μεγάλο πιάτο ή ταψί, αλείφω λίγο λιωμένο βούτυρο. Τοποθετώ το ένα φύλλο, το αλείφω προσεκτικά με βούτυρο και συνεχίζω με τα υπόλοιπα, βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο, και αλείφοντας κάθε φορά με αρκετό βούτυρο, ώστε να "κολυμπάνε" μέσα στο βούτυρο. Τα αφήνω για περίπου 5-10 λεπτά να τραβήξουν.
  6. Ετοιμάζω τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίζω καλά τον κιμά μέχρι να γίνει καστανός και να σποριάσει.
  7. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο, και τα τσιγαρίζω μαζί με τον κιμά.
  8. Σβήνω με το λευκό κρασί και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  9. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και 1/2 κούπα ζεστό νερό. Σιγοβράζω μέχρι ο κιμάς να πιει όλα τα υγρά του.
  10. Σβήνω τη φωτιά και αφήνω τον κιμά να γίνει χλιαρός. Αφού κρυώσει λίγο, προσθέτω το τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύω καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
  11. Συναρμολόγηση και ψήσιμο: Παίρνω ένα-ένα τα φύλλα από το βουτυρωμένο πιάτο. Τεντώνω κάθε φύλλο πάνω στο τραπέζι χρησιμοποιώντας τα χέρια μου (είναι πολύ εύκολο, ακόμα κι αν σκιστεί λίγο δεν πειράζει, δεν χρειάζεται αλεύρι).
  12. Βάζω λίγη γέμιση κατά μήκος της μιας πλευράς του τεντωμένου φύλλου και τυλίγω σε ρολό. Στη συνέχεια, τυλίγω το ρολό σε σαλιγκάρι.
  13. Τοποθετώ τα "σαλιγκάρια" σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  14. Αλείφω την επιφάνεια κάθε πίτας με τον κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα.
  15. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ωραία και να γίνουν τραγανές.

Καλή σας απόλαυση!

Notes

💡 Tips από εμένα:

  • Αλεύρι: Η ποσότητα του αλευριού μπορεί να διαφέρει λίγο ανάλογα με το πόσο απορροφητικό είναι. Προσθέστε λίγο-λίγο μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη και όχι πολύ σφιχτή.
  • Τράβηγμα ζύμης: Μην φοβάστε αν σκιστεί λίγο η ζύμη καθώς την τεντώνετε. Αυτό είναι το "μυστικό" για την τραγανή υφή!
  • Γέμιση: Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και άλλα μυρωδικά όπως λίγο δυόσμο ή μαϊντανό, ή ακόμα και λίγη κανέλα για πιο ανατολίτικο άρωμα.
  • Τυρί: Εκτός από κεφαλοτύρι, ταιριάζει και λίγο κασέρι ή γραβιέρα τριμμένη στη γέμιση.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή