Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια χλιαρό γάλα
150 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο και χλιαρό
40 γραμμάρια μαγιά νωπή
4 κρόκοι αβγών
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάκουλες

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ μίξερ, βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μαχλέπι και τις κάκουλες. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το χλιαρό γάλα και τους κρόκους αβγών και ζυμώστε με το γάντζο για 4 λεπτά σε αργή ταχύτητα και 6 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα,
μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη.
Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά, ζυμώνοντας μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίστε τη ζύμη σε ίσα μέρη. Μπορείτε να φτιάξετε μικρά ψωμάκια των 100 γραμμαρίων ή ένα μεγάλο ψωμί περίπου 1 κιλού.
Σχηματίστε τα ψωμάκια σας στο επιθυμητό σχήμα.
Τοποθετήστε τα ψωμάκια σε λαδωμένα ταψιά και αφήστε τα να ξεκουραστούν για ακόμα 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε ένα αβγό με λίγο γάλα.
Αλείψτε τα ψωμάκια με το μείγμα αυγού και γάλακτος.
Πασπαλίστε τα ψωμάκια με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου, αν θέλετε.
Ψήστε τα ψωμάκια για 20 λεπτά τα μικρά και 25 λεπτά το μεγάλο, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήστε τα ψωμάκια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρετε.

Η Συνταγή είναι της κας κωνσταντια μερσινα

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τσουρεκάκια

Τσουρεκάκια

Συστατικά

1.100 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ ζάχαρη
240 γρ γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
3 αυγά συν ένα για το πλύσιμο των αυγών
Μαχλέπι 10 γρ
κουταλιά της σούπας βανίλια
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
100 γρ χυμό πορτοκαλιού
150 γρ ελαιόλαδο
100 γρ νερό χλιαρό
70 γρ μαγιά ξερή
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Μέθοδος

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαγιά, το νερό, 100 γραμμάρια αλεύρι και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, ανακατεύουμε
μέχρι να διαλυθεί, αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε 300 γρ ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα, το μαχλέπι και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς μαζί και ανακατέψτε. Προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο
αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ζύμη και ζυμώνουμε για 5 λεπτά

Τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε.
Βάζετε τη ζύμη σε ένα μπολ και σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε να καθίσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
Όταν φουσκώσει το ζυμώνουμε και κάνουμε μπαλάκια 100 γρ. Τα τυλίγουμε και κάνουμε σαλιγκάρια. Και βάλτε σε στρωμένο
δίσκο χαρτιού. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλη 1 ώρα και σκεπάζουμε.
Όταν είναι έτοιμο να μπει στο φούρνο, χτυπήστε μαζί 1 αυγό και 1 κουταλιά της σούπας γάλα. Αλείφουμε με αυτό τα τσουρεκάκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 190 C για 30 λεπτά.

H συνταγή είναι της Tsourounakis Angela 

Προηγούμενο άρθροΓλυκό Καρπούζι…το πιο σέξυ του καλοκαιριού
Επόμενο άρθροΧοιρινό κεμπαπ με σάλτσα μπαρμπεκιου και λαχανικά.