Τυροπιτάκια με ζύμη κουρού

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
• 1 γιαουρτάκι στραγγιστό 200 γρ (1 κούπα)
• 170 ml σπορέλαιο + 50 ml ελαιόλαδο (ή μια κούπα ανάμεικτο)
• 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
• 400 γρ αλεύρι γ.ο.χ. (ή λίγο παραπάνω γιατί εξαρτάται από την υγρασία που έχει το αλεύρι)
• 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
• 1 κουταλάκι αλάτι ή 2-3 κουταλιές τριμμένο κεφαλοτύρι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
• 270 γρ τυρί φέτα
• 1 αβγό
* προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε κομματάκια από ελιά, ζαμπόν, πράσινο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, δυόσμο, μαϊντανό, άνηθο κλπ)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ
• 1 κρόκος αβγού αραιωμένος με 1 κουταλιά νερό και προαιρετικά λίγο σουσάμι

Βήματα

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά που αναγράφονται παραπάνω για τη ζύμη και τα ανακατεύουμε όσο να ομογενοποιηθούν, όχι παραπάνω γιατί ξερνάει το λάδι. Φτιάχνουμε μια ζύμη μαλακή. Αν σας φαίνεται αραιή προσθέστε λίγο αλεύρι.
Αν χρειαστέι την κρατάμε στο ψυγείο π.χ. αν έχει πολλή ζέστη ή αργούμε να φτιάξουμε τη γέμιση.
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ. Ενώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Τρίβουμε το τυρί και βάζουμε το αβγό ή όποιο άλλο υλικό μας αρέσει (αναγράφονται κάποια παραπάνω).
ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ. Παίρνουμε τη ζύμη όλη ή ένα μέρος και την ανοίγουμε με χοντρό πλάστη ή και με το χέρι σε ένα φύλλο 1/2 εκ. και την κόβουμε σε κύκλους με κουπ ατ ή μια κούπα. Βάζουμε 1 κουταλάκι από τη γέμιση στην άκρη και κλείνουμε. Πατάμε γύρω-γύρω με πιρούνι, κλείνει καλύτερα.

Ότι ζύμη περισσεύει την ξαναανοίγουμε σε φύλλο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μας τελειώσει.
Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με αραιωμένο κρόκο. Αν μας αρέσει πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και αέρα στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά (εξαρτάται από το φούρνο και το μέγεθος τους). Όταν ροδίσουν πάνω κάτω βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε μερικά λεπτά και μετά αφαιρούμε τα τυροπιτάκια.

ΠΗΓΗ: www.cuzinagias.gr

Προηγούμενο άρθροΜουσακάς….και ελαφρύς
Επόμενο άρθροΣάμαλι…η επιτυχία είναι σίγουρη