Υλικά
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 τεμ. αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό με λίγα λιπαρά (200 γρ.)
1 κεσεδάκι από το άδειο γιαούρτι ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
λίγο αλάτι
Για την γέμιση:
200 γρ. τυρί φέτα ψιλοκομμένη
1 τεμ. αυγό
λευκό πιπέρι
Για την επικάλυψη:
1 τεμ. κρόκο αυγού
1 κουτ.σούπας φρέσκο γάλα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν τα υλικά και μετά ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση:
Σε ένα μπολ λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το αυγό και το λευκό πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Για την επικάλυψη:
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τον κρόκο αυγού με το γάλα.
Συναρμολόγηση και ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο και κόβουμε σε κύκλους με ένα ποτήρι ή κουπ-πατ.
Βάζουμε μια κουταλιά γέμισης στο κέντρο κάθε κύκλου.
Διπλώνουμε τους κύκλους στη μέση για να σχηματίσουμε μισοφέγγαρα και πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσουν καλά.
Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Αλείφουμε τα τυροπιτάκια με την επικάλυψη.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
H Συνταγή/φωτό είναι της κας Laureta Pepa