Τυρόπιτα Ταψιού

Υλικά

– 9 φύλλα βέργας (ή ολικής)
– 1 kg τυρί φέτα
– 300 γρ. ανθότυρο
– 300 ml γάλα
– 100 ml λάδι
– 6 αβγά- αλάτι – πιπέρι

Παρασκευή

Η ποσότητα των φύλλων που χρησιμοποιούμε εξαρτάται από τη γέμιση που διαθέτουμε και τον αριθμό των στρώσεων που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Γενικά για μια πεντανόστιμη πίτα των εννέα φύλλων, κατά κανόνα τοποθετούμε 3 ή 4 φύλλα στη βάση, δηλαδή σε καλά λαδωμένο ταψάκι στρώνουμε το πρώτο φύλλο με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά τοιχώματα, και να προεξέχει, και το λαδώνουμε. Κάνουμε ακριβώς το ίδιο και με το δεύτερο φύλλο.

Συνεχίζουμε με το τρίτο φύλλο λαδώνοντας μόνο τα τοιχώματα του ταψιού, και τοποθετούμε το 1/3 της γέμισης.
Στην συνέχεια, στρώνουμε 2 φύλλα καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού μας ,χωρίς να τα λαδώσουμε, και τοποθετούμε άλλο 1/3 της γέμισης μας.
Συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα καλύπτοντας μόνο το εσωτερικό του ταψιού μας (χωρίς να τα λαδώσουμε), και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.

Τέλος, τοποθετούμε τα τελευταία 2 φύλλα λαδώνοντάς τα χωριστά το καθένα, με το τελευταίο ιδιαίτερα, πολύ καλά λαδωμένο. Χαράζουμε βαθιά την πίτα μας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 10 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο), και έως ότου ψηθούν τα φύλλα της βάσης μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καλό είναι η πίτα μας να μην ξεπερνά τις 4 στρώσεις ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Για πίτα με μία μόνο στρώση γέμισης, χρησιμοποιούμε 7 φύλλα. Τα 4 πρώτα στη βάση του ταψιού μας με τον τρόπο που προείπαμε, δηλαδή, καλά λαδωμένο το καθένα με εξαίρεση αυτό της γέμισης, και τα υπόλοιπα 3 επίσης καλά λαδωμένα.