Υπέροχη Πορτοκαλόπιτα

Υλικά για την βάση:

2 πορτοκάλια
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. τριμμένο κακουλέ
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. σόδα
2 αυγά
1κούπα ζάχαρη
1 κούπα ηλιέλαιο

Υλικά για το σιρόπι:
2 πορτοκάλια το χυμό τους και το ξύσμα τους
600γρ. ζάχαρη
400ml νερό

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα 2 πορτοκάλια της βάσης να βράσουν τουλάχιστον για 1 ώρα. Ξεκινώντας πρώτα με το σιρόπι έτσι ώστε να είναι κρύο όταν βγει το γλυκό μας από τον φούρνο, βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και τον χυμό των 2 πορτοκαλιών, μόλις δούμε τις πρώτες φουσκάλες μετράμε με το ρολόι 3 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Όση ώρα περιμένουμε να κρυώσει το σιρόπι, πάνω στον πάγκο της κουζίνας απλώνουμε τα φύλλα κρούστας έτσι ώστε να ξεραθούν και να μπορούμε να τα σπάσουμε σε μικρά κομμάτια.
Αφαιρούμε τα πορτοκάλια από την κατσαρόλα που τα έχουμε βάλει να βράσουν και τα κόβουμε, αφαιρούμε εσωτερικά τα σπόρια, και προσθέτουμε τα πορτοκάλια σε ένα multi, προσθέτοντας και τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, τα αυγά και το ξύσμα από τα άλλα πορτοκάλια και ομογενοποιούμε. Εν συνεχεία προσθέτουμε το μπέικιν και την σόδα, το κάρδαμο ή κακουλέ, συνεχίζουμε την ομογενοποίηση και αφαιρούμε όλο το μείγμα σε μια μεγάλη μπασίνα.

Σπάμε τα φύλλα κρούστας σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε σιγά-σιγά στο υγρό μείγμα σε πολλές δόσεις, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα φύλλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης. Σεμιζάρουμε (αλευροβουτυρώνουμε) ένα ταψί και βάζουμε το μείγμα μέσα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 40-50 λεπτά.
Όταν βγάλουμε το γλυκό μας από τον φούρνο με ένα μικρό σουβλί ή ξυλάκι από σουβλάκι κάνουμε μικρές τρυπίτσες στο γλυκό και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι, για να το απορροφήσει όλο. Κόβουμε μερίδες εφόσον κρυώσει.
Tips:
Εάν θέλετε μπορείτε να καραμελώσετε λεπτές ροδέλες πορτοκαλιού για να συνοδεύσετε την πορτοκαλόπιτα σας.
Μπορείτε να την συνοδεύσετε με παγωτό καϊμάκι.

ΠΗΓΗ: Στέλιος Δουχάνης chef