Τυρόπιτα

Απίστευτη γεύση! Η τυρόπιτα σας λιώνει στο στόμα και η γέμιση τυριού είναι πλούσια και γευστική. Η ζύμη είναι τραγανή και χρυσαφένια, και η τυρόπιτα είναι τέλεια ζεστή ή κρύα.

Εξαιρετικά υλικά! Η τυρόπιτα φτιάχνεται με φρέσκα, αγνά υλικά, και η ποιότητα είναι εμφανής σε κάθε μπουκιά.

Ιδανική για όλους! Η τυρόπιτα είναι τέλεια για πρωινό, μεσημεριανό, ή βραδινό. Είναι επίσης ιδανική για σνακ ή για να πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή στο σχολείο.

Πολύ εύκολη! Η τυρόπιτα είναι πολύ εύκολη να φτιαχτεί, και μπορείτε να την φτιάξετε με ό,τι τυρί σας αρέσει.

Σίγουρα θα σας αρέσει! Η τυρόπιτα είναι μια γευστική και θρεπτική επιλογή που θα αρέσει σε όλους. Δοκιμάστε την σήμερα!

Καλή όρεξη!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι μανα κεραμαρη γοχ
1 φλυντζανακι λάδι
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
Nερό οσο πάρει να γίνει η ζύμη ευπλαστη μαλακή

Γέμιση
500 γρ φέτα
2 αυγά
λάδι μια κουταλιά
1/2 ποτήρι γάλα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη:

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ξίδι. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ευπλαστη μαλακή
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια πετσέτα.

Φτιάχνουμε τη γέμιση:
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα.
Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Συναρμολόγηση
Την χωρίζω την ζυμη σε 12 μπαλάκια ανοίγω οσο ένα πιάτο ολα τα μπαλακια τα αλοιφω με λάδι
Βαζω το ένα πάνω στο άλλο ανά τρία ανοίγω με τον πλαστη λαδωνω στην μέση βάζω γεμιση τελειώνω με τα υπόλοιπα φυλλα λάδι και ψηνω στους 180 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά!!

Η Συνταγή είναι της κας Λένα Αντωνίου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σπανακοτυρόπιτα: Μια αλμυρή πανδαισία!

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη ζεστασιά και τη νοστιμιά μιας σπιτικής χωριάτικης σπανακοτυρόπιτας. Η τραγανή κρούστα, η πλούσια γέμιση από ζουμερά χορτα και αρωματικό τυρί, και η γήινη γεύση από το χωριάτικο φύλλο συνθέτουν ένα πιάτο που αγγίζει την τελειότητα.

Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη σπιτική χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα ξεχωριστή:

  • Χειροποίητο φύλλο: Το μυστικό για μια αληθινά χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα κρύβεται στο χειροποίητο φύλλο. Η λεπτή και τραγανή υφή του αγκαλιάζει τη γέμιση με μοναδικό τρόπο.
  • Πλούσια γέμιση: Η γέμιση της σπανακοτυρόπιτας αποτελείται από φρέσκα σπαράγγια, τυρί φέτα, άνηθο, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Η ποσότητα και η ποικιλία των υλικών ποικίλλει ανάλογα με την οικογενειακή συνταγή, προσδίδοντας σε κάθε πίτα μια μοναδική ταυτότητα.
  • Αξεπέραστη γεύση: Η σπιτική χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα ξεχωρίζει για τη γεμάτη και πλούσια γεύση της. Η ισορροπία ανάμεσα στο αλμυρό τυρί, τα φρέσκα σπαράγγια και τα αρωματικά μπαχαρικά δημιουργεί ένα γευστικό αριστούργημα.
  • Παραδοσιακή μαγειρική: Η σπανακοτυρόπιτα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης. Η παρασκευή της φέρνει στο νου εικόνες από οικογενειακές συγκεντρώσεις και ζεστές στιγμές γύρω από το τραπέζι.

Είτε την απολαμβάνετε ζεστή είτε κρύα, η σπιτική χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα αποτελεί ένα χορταστικό και γευστικό γεύμα που ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Αξίζει να δοκιμάσετε να φτιάξετε τη δική σας, ακολουθώντας μια παραδοσιακή συνταγή, και να νιώσετε τη χαρά της δημιουργίας ενός αυθεντικού ελληνικού πιάτου.

Υλικά

για το ζυμαρι..

1 κιλό αλεύρι..
Χρησιμοποιούσα γνωστό αλεύρι τώρα το άλλαξα λόγο προσφοράς και πήρα αλεύρι Γρεβενών γίνονται τέλειες κι με αυτό!!
Νεράκι 500 με 600mL μπορεί κι παραπάνω να γίνει μια λεία μαλακή ζύμη..
2κουταλιες της σούπας στραγγιστό γιαούρτι..
Μην σας φανεί περίεργο εγώ βάζω και γίνεται υπεροχη και ξερό ψημένη!!!
1 κουταλια της σούπας αλάτι
Λιγο ξύδι λευκό..
Και λαδάκι στο τέλος…

γέμιση

Σπανάκι 600 γραμ ωμό..
Και διάφορα χόρτα (λαπαθα, σέσκουλα, μυρωνια καυκαληθρες λιγες τσουκνίδες..
Οτι μπορέσετε να βρείτε..
Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
Βάζω πρασσο ψιλοκομενο
Πολυ λίγο λάχανο ίσα να πάρει γεύση λίγο το εννοώ..
Μαϊντανό
Άνηθο..
Δυόσμο πιπέρι κόκκινο, και λεμονοπιπερο βάζω εγώ αλάτι και τυρί!!
Λάδι

Εκτέλεση

Τα βάζω στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο και μου το ετοιμάζει χωρίς να πονά ο αυχένας μου.
Όσοι δεν έχουν, ο γνωστός τρόπος σε ένα μεγάλο μπωλ το αλεύρι μετα το γιαούρτι αλάτι νερό ξύδι και τελευταία το λαδι..!
Χωρίζω τη ζύμη σε μπαλάκια εγώ κάνω από 12 έως 14 το συνηθες
Μπορείτε και δέκα αν έχετε ταψί μικρότερο..
Κάθε μπαλάκι έχω δίπλα τη ζυγαριά κι ως συνηθως γύρω στα 145 γραμ ή 150..
Τα αφήνω να ξεκουραστουν λίγο και έπειτα ανοίγω ένα – ένα φύλλο με νισεστέ..

για τη γεμιση
Ολα τα υλικά σε λεκανιτσα ωμά τα ψιλοκοβω με το μαχαίρι του σεφ σε ξύλο κοπής, και λίγο λάδι όταν στρώνεται την γέμιση με τα χόρτα τότε τρίψτε από πάνω το τυράκι να το απλώσετε σε όλο το ταψί.. Μπόλικο λαδάκι διοτι η πίτα όπως γνωρίζετε θέλει καλο λάδι

Φύλλα 14 οσο λεπτα μπορείτε.. Σε κάθε φύλλο λαδάκι και πάντα σουρωτα τα φύλλα μας!
Στη μέση.. Κάνω δύο γεμίσεις δύο στρώσεις

Ψηνουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 210 βαθμούς και οταν παρει χρωμα χαμηλωνω στους 200 και ελεγχουμε

H συνταγή είναι της κας Διοτίμα

Προηγούμενο άρθροΗ Αξεπέραστη Χωριάτικη Σπανακοτυρόπιτα με Φέτα
Επόμενο άρθροΠλούσιο Σοκολατένιο Κέικ