Τούρτα με κρέμα καραμέλας

Υλικά

για το παντεσπανι:
8 αυγά
200 γραμμάρια ζάχαρη
120 γρ αλεύρι
1 σακουλάκι μπέικιν πάουντερ
70 γραμμάρια σιμιγδάλι
55 γραμμάρια κακάο
150 ml. γάλα
100 ml. φυτικό λάδι
100 γρ βούτυρο με 80% λιπαρά
2 φακελάκια ζάχαρη βανίλια
1 πρέζα αλάτι

για το marscarpone και την κρέμα καραμέλας:
250 γρ τυρί μασκαρπόνε
250 γρ κρέμα γάλακτος για τη σαντιγί
400 γραμμάρια (1 κουτί) κρέμα καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

για διακόσμηση (προαιρετικά):
150 γραμμάρια σοκολάτας με 75% κακάο

Εκτέλεση:

1. Ανάβουμε το φούρνο και τον βάζουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάζω 2 ταψιά με χαρτί ψησίματος (το μέγεθος των ταψιών που χρησιμοποίησα είναι 42×35 εκ.).
2. Χωρίζουμε τα αυγά, βάζοντας τους κρόκους και τα ασπράδια σε δύο μεγάλα μπολ. Στους κρόκους των αβγών ρίχνουμε αλάτι, τη ζάχαρη βανίλιας, το 1/2 της συνολικής ποσότητας ζάχαρης και ανακατεύουμε μέχρι να αυξηθούν σε όγκο και να πάρουμε μια πυκνή, ανοιχτόχρωμη κρέμα. Προσθέτουμε πρώτα το λάδι και μετά το λιωμένο βούτυρο, αλλά όχι καυτό, σε λεπτή ροή, όπως η μαγιονέζα, ενώ ανακατεύουμε σιγά σιγά, μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στην κρέμα κρόκου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο πάνω από την κρέμα κρόκου αυγού (ταυτόχρονα στο ίδιο κόσκινο) ριχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.

4. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε 2-3 δόσεις και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
Το 1/3 της μαρέγκας αναμειγνύεται με το παραπάνω μείγμα κακάο, στη συνέχεια περιχύνεται με την υπόλοιπη μαρέγκα και ενσωματώνεται με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, για να ληφθεί μια αφρώδης σύνθεση. Μετά την ομογενοποίηση, μοιράζετε τη σύνθεση στα 2 ταψιά, ισοπεδώνετε και ψήνετε για 12-13 λεπτά στους 175 βαθμούς Κελσίου (αν έχετε λειτουργία αερα στο φούρνο, μπορείτε να ψήσετε και τα δύο φύλλα ταυτόχρονα). Αφού ψηθούν (μια οδοντογλυφίδα πρέπει να βγει καθαρή) αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Το τυρί μασκαρπόνε ομογενοποιείται με μια σπάτουλα με την κρέμα καραμέλας από ζαχαρουχο γάλα. Χωριστά χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για τη σαντιγί μέχρι να σφίξει καλά (προσοχή, η κρέμα για τη σαντιγί πρέπει να είναι πολύ κρύα, αλλιώς δεν θα γίνει σαντιγί). Προσθέστε το 1/3 της ποσότητας της σαντιγί και του εκχυλίσματος βανίλιας στο μείγμα μασκαρπόνε και κρέμας καραμέλας και ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Ενσωματώνουμε ελαφρά την υπόλοιπη σαντιγί χωρίς να ανακατεύουμε κυκλικά (μόνο κατακόρυφα, από τον πάτο του μπολ στην επιφάνεια), για να πάρουμε μια αεράτη κρέμα, ξεκολλάμε το χαρτί ψησίματος από τις δύο κορυφές και χωρίζουμε το καθένα σε δύο μέρη ίσα, κόβοντάς τα με ένα μαχαίρι κάθετα στη μεγαλύτερη πλευρά. Διαλέξτε ένα φύλλο για τη βάση, τοποθετήστε και ισοπεδώστε το 1/4 της κρέμας πάνω του, στη συνέχεια σκεπάστε με το επόμενο φύλλο, πιέστε απαλά με τις παλάμες σας και επαναλάβετε μέχρι να εξαντλήσετε τις 4 στρώσεις από την κορυφή.
Τοποθετούμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω από το τελευταίο φύλλο (μπορεί να τοποθετηθεί με ένα κουτάλι, δημιουργώντας σχήματα στην επιφάνεια).
Διακοσμείται με φέτες σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα, με παξιμάδια πραλίνας κ.λπ.

Προτείνω να αφήσετε την τούρτα στο ψυγείο μια νύχτα, την επόμενη μέρα θα είναι υπέροχη, αφού το σιμιγδάλι από πάνω απορροφήσει την υγρασία από την κρέμα για τη σαντιγί και θα έχουμε μια εναλλαγή απαλών και υγρών κορυφών με υπέροχα νόστιμα κρέμα.

Προηγούμενο άρθροΠως πρέπει να τηγανίζουμε τις πατάτες για να μην είναι καρκινογόνες (ακρυλαμίδιο)
Επόμενο άρθροΘράψαλο γεμιστό με σπανάκι και φέτα