Πλεξούδα με καρύδια
Μία υπέροχη, μυρωδάτη και γευστική πλεξούδα, γεμάτη με τραγανά καρύδια!
Θετικά:
- Πλούσια γεύση: Η γλυκιά ζύμη συνδυάζεται τέλεια με την τραγανή καρυδόψιχα, δημιουργώντας ένα απολαυστικό γευστικό αποτέλεσμα.
- Εντυπωσιακή εμφάνιση: Η πλεξούδα είναι ένα όμορφο και εντυπωσιακό γλυκό, ιδανικό για να κοσμήσει το τραπέζι σας.
- Πολυχρηστικότητα: Μπορείτε να σερβίρετε την πλεξούδα ως πρωινό, ως επιδόρπιο ή ακόμα και ως συνοδευτικό με τον καφέ ή το τσάι σας.
- Εύκολη προετοιμασία: Η συνταγή για την πλεξούδα με καρύδια είναι σχετικά εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ζαχαροπλαστικής.
Προτάσεις:
- Μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση και άλλα υλικά, όπως κανέλα, σταφίδες ή ξύσμα πορτοκαλιού.
- Αν θέλετε, μπορείτε να γλασάρετε την πλεξούδα με σοκολάτα ή με ένα απλό γλάσο ζάχαρης.
- Μπορείτε να ψήσετε την πλεξούδα σε ατομικές φόρμες για muffins, για να δημιουργήσετε μίνι πλεξουδάκια.
Yλικά
για τη ζύμη
500 γραμμάρια αλεύρι
25 γραμμάρια Μάγια
100 γραμμαρια ζάχαρη
1 βανίλια
50 ml σπορέλαιο
1 αυγό
200 ml γάλα
για τη γέμιση
300 γραμμάρια καρύδια αλεσμένα
80gr ζάχαρη
80 ml γάλα
1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
για το γλάσο
200 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας γάλα
Εκτέλεση
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει την χωρίζουμε στα δύο ανοίγουμε σε μακρόστενο φύλλο και απλώνουμε τη γέμιση και τυλίγουμε
από τη μακριά μεριά σε ρόλο την κόβουμε κατά μήκος πλέκουμε αφήνουμε να φουσκώσει ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου πάνω-κάτω
για 30-40 λεπτά Όταν βγει από το φούρνο βάζουμε το γλάσο
Η Συνταγή είναι της Βουλα Γραμματοπουλου
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κέικ κανέλας
Συστατικά :
Για την ζύμη
60 ml γάλα
10 γραμμάρια ξερή μαγιά
375 γραμμάρια αλεύρι
60 γραμμάρια ζάχαρη
9 γραμμάρια αλάτι
3 αυγά
150 γραμμάρια βούτυρο
Για την γέμιση
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κανέλα
1 φλιτζάνι καρύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι αλεύρι για επέκταση
αρκετό κρόκο αυγού για να γλασάρει
αρκετή ζάχαρη άχνη για διακόσμηση
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
Ενυδατώνουμε τη μαγιά με το γάλα, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και κρατάμε.
Σε ένα μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά, το γάλα με την ενυδατωμένη μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε
μια ομοιογενή μάζα.
Προσθέστε το βούτυρο λίγο-λίγο χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να αποκτήσετε μια ελαστική ζύμη.
Τοποθετούμε σε ένα μπολ αλευρωμένο και βουτυρωμενο προηγουμένως και βαζουμε για 4 ώρες στο ψυγείο ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη γέμιση ανακατεύουμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια ενός πλάστη απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πάρει πάχος 3 χιλ., προσθέτουμε τη γέμιση, τα καρύδια,
τυλίγουμε και κόβουμε στα δύο οριζόντια.
Πλάθουμε μια πλεξούδα με τα δύο ρολά ζύμης και τα βάζουμε σε μια φόρμα που έχουμε βουτυρωσει και αλευρώσει, αλείφουμε με κρόκο αυγού,
ζυμώνουμε για 15 λεπτά και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Καλή απόλαυση
Η Συνταγή είναι από την CrumbFood