Βυζαντινό ή Πολίτικο!!

H Συνταγή είναι του Pastry Chef Stauros Petrou

Υλικά

500 γρ Σιμιγδάλι Χονδρό
400 γρ ζαχαρη κρυσταλλική
1/2 κουτ γλυκού Μαστίχα τριμμένη ή Μαστιχελαιο
5 γρ Μαχλεπι
10 γρ Μπεικιν παουντερ
3 Βανίλιες
300 ml Γαλα πλήρες
5 γρ Σόδα μαγειρικής

Για το Σιρόπι
400 γρ ζαχαρη κρυσταλλική
600 γρ νερό
1 ξυλάκι κανέλας
3 Γαρύφαλλα ολόκληρα

Για την Κρέμα
1 Λίτρο Γάλα πλήρες 3,5 %λιπαρά
150 γρ ζάχαρη
3 κουτ σούπας Αλεύρι
3 κουτ σούπας Κορν φλαουερ
2 Βανίλιες
3 κουτ σούπας Βούτυρο Παγωμένο

Για Επικάλυψη
Κανέλα Σκόνη

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό με μακρά ιστορία αρχικά ρίχνουμε τη σόδα μαγειρικής μέσα στο γάλα και ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά σιμιγδάλι, ζάχαρη κρυσταλλική, μαστίχα τριμμένη η μαστιχέλαιο, το μαχλέπι, το baking powder και τη βανίλια ανακατεύουμε όλα μαζί να ομογενοποιηθούν, και στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα που έχουμε διαλύσει τη σόδα.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ή τετράγωνο ταψάκι εμένα το στρογγυλό ταψάκι είναι 28cm και ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και το αφήνουμε έτσι 10 λεπτά πριν το ψήσουμε.
Εχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 170 αέρα και ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά προσοχή αρχικά θα φουσκώσει και μετά θα κάτσει στο κέντρο, έτοιμο Θα είναι σν δείτε ότι στο κέντρο έχει ψηθεί και δεν κουνιέται.
Δοκιμάστε με μαχαιράκι στο κέντρο το χρώμα πρέπει να είναι αρκετά ροδοκόκκινο.
Οσο περιμένω να περάσουν τα 10 λεπτά για να ψηθεί το γλυκό ετοιμάζω τη βελούδινη κρέμα βανίλιας χωρίς αυγά και είναι πανεύκολη.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά της κρέμας χωρίς το βούτυρο γάλα, ζάχαρη κρυσταλλική, αλεύρι, corn flour, βανίλιες τα ανακατεύουμε να διαλυθούν και ανάβουμε την ένταση σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε να πήξει η κρέμα.
Μόλις η κρέμα έχει πήξει και βγάζει τις φουσκάλες κλείνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το παγωμένο βούτυρο ανακατεύουμε να γίνει μία λεία και βελούδινη κρέμα αποσύρουμε και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας την αφήνουμε στην άκρη. Ξαναλέω το μυστικό γιατί είναι πολύ σημαντικό
να έχει ψηθεί στο κέντρο πολύ καλά η υφή του θα είναι σαν μπισκότο.

Αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι περίπου 5 λεπτά και ετοιμάζουμε το σιρόπι ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά το σιρόπι από τη στιγμή του βρασμού.
Μόλις γίνει το σιρόπι σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι προσοχή ίσως δεν το πάρει και όλο το σιρόπι ανάλογα το σιμιγδάλι. Όταν δείτε και δεν απορροφά όλο σιρόπι σταματάμε να ρίχνουμε εμένα μου πήρε περίπου 80 γραμμάρια οπότε το απλώνουμε την κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά στο ψυγείο να παγώσει.
Εκπληκτικό γλυκό σιροπιαστό και με ανάλογα και βελούδινη κρέμα μία ιδιαίτερη γεύση που θα λατρέψετε.
Οταν έχει παγώσει το πολιτικό μας πασπαλίζουμε με κανέλλα την επιφάνεια και σερβίρουμε

Καλή Υγεία να έχετε

Προηγούμενο άρθροΣτρούντελ βανίλιας….είναι σαν μπουγάτσα
Επόμενο άρθροΛατρεύω αυτά τα τυροπιτάκια. Δοκιμάστε τα και θα τα αγαπήσετε.