Ρεβανί Βεροίας

Το Ρεβανί Βεροίας, όντας ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό με ρίζες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αποτελεί μια γευστική γέφυρα πολιτισμών. Η βελούδινη υφή του, η πλούσια γεύση του σιροπιού και η λεπτή ισορροπία μπαχαρικών δημιουργούν ένα γλυκό ακαταμάχητο.

Ειδικότερα, η χρήση σιμιγδαλιού προσδίδει στο ρεβανί μια μοναδική υφή, τραγανή εξωτερικά και μαλακιά στο εσωτερικό. Το σιρόπι, αρωματισμένο με χυμό λεμονιού και φλούδα πορτοκαλιού, αγκαλιάζει το ρεβανί και απογειώνει τη γεύση του.

Κάθε μπουκιά ρεβανί Βεροίας αποτελεί μια μίνι γιορτή γεύσεων και αρωμάτων. Η ιστορία, η παράδοση και η τέχνη ζαχαροπλαστικής συναντώνται σε αυτό το γλυκό, προσφέροντας μια αξέχαστη γευστική εμπειρία.

Είτε το απολαμβάνετε σκέτο, είτε με παγωτό, είτε με σαντιγί, το ρεβανί Βεροίας σίγουρα θα σας γοητεύσει.

Συνοπτικά:

  • Γεύση: Πλούσια, ισορροπημένη, με λεπτά αρώματα μπαχαρικών.
  • Υφή: Βελούδινη, τραγανή εξωτερικά, μαλακιά στο εσωτερικό.
  • Ιστορία: Παραδοσιακό ελληνικό γλυκό με ρίζες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
  • Σερβίρισμα: Σκέτο, με παγωτό, με σαντιγί.
  • Συνοψίζοντας: Μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, γεμάτη ιστορία, παράδοση και τέχνη ζαχαροπλαστικής.

Υλικά

5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 μικρά γιαουρτάκια
1 και 1/2 κούπας σιμιγδάλι χοντρό
2 κούπες αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
βούτυρο, για το ταψί

Για το σιρόπι

6 κούπες νερό
5 κούπες ζάχαρη
2 βανίλιες
μερικές σταγόνες λεμονιού

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και προσθετουμε τους κρόκους

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά να γίνει αλοιφή. Προσθέτουμε και τα γιαουρτάκια με τη σόδα, το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ

Βάζουμε τη ζύμη σε ταψί της κουζίνας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα περίπου

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και τις βανίλιες. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει αφήνουμε 10′ και βγάζουμε από τη φωτιά.

Μόλις βγάλουμε το ρεβανί από το φούρνο το χαράζουμε σε κομμάτια

Ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι στο ρεβανί μόλις βγει από το φούρνο. (πρέπει να είναι και τα δύο ζεστά, σιρόπι και ρεβανί)

Σκεπάζουμε το ταψί για να τραβήξει το ρεβανί το σιρόπι και μόλις κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο
Σερβίρουμε κρύο το γλυκό.

ΠΗΓΗ: https://gefceis.blogspot.com/

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ρεβανί Βέροιας👌

Συστατικά:

✓3 αυγά
✓1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
✓1 ποτήρι λάδι
✓1 ποτήρι γιαούρτι
✓ 1 ποτήρι σιμιγδάλι
✓1 ποτήρι αλεύρι
✓ 1 σακουλάκι μπέικιν πάουντερ
✓ 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, αν θέλετε
✓ 1 άρωμα πορτοκαλιού ή ξύσμα απο 2 πορτοκάλια 🍊
Σημείωση = όγκος ποτηριού (200 ml).

Σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 στικ κανέλα
1 φέτα λεμόνι 🍋
50 γρ κονιάκ

Πώς να το Φτιάξω:

Για το σιρόπι
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, την φλούδα απο λεμόνι το στικ κανελα και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ.

Χτυπάμε τη ζάχαρη αυγο μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα ένα τα υλικά.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα πυρέξ και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και όσο είναι καυτό περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να απορροφηθεί και κρυώσει.
Σερβίρουμε με φιστίκια Αιγίνης

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΑρωματική Τυρόπιτα με Καλαμποκάλευρο και Φέτα
Επόμενο άρθροΚέικ καπουτσίνο: Μια συνταγή που θα σας ξετρελάνει!