Γαλακτομπούρεκο

Απίστευτα νόστιμο ελληνικό Γαλακτομπούρεκο.
Το οποίο έφτιαξα σύμφωνα με συνταγή από το τετραδιο μαγειρικής της γιαγιας μου.

Υλικά

400 γρ φύλλα κρούστας για γλυκά, τύπου Βυρηττού
800 ml φρέσκο γάλα
100 γρ σιμιγδάλι
3 αυγά
100 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 πακέτο βούτυρο – 125 γρ
τη φλούδα και το χυμό από 1 πορτοκάλι

για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
χυμό και φλούδα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη.
Το γάλα αφήνεται να βράσει και στη συνέχεια αποσύρεται από τη φωτιά.
Προσθέστε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, την τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού και το μείγμα των αυγών.
Χτυπάμε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και το επιστρέφουμε στο μάτι μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς.

Στρώνουμε τα μισα φύλλα σε μια λαδόκολλα, βάζοντας λιωμένο βούτυρο ανάμεσα σε κάθε δύο κρούστες. φροντίζοντας όμως να υπάρχει φύλλο σε όλα τα τοιχώματα
για να μη διαφύγει η κρέμα.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τη στρώση της κρούστας και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ραντίζουμε ΚΑΙ την κρέμα με λίγο βούτυρο ώστε η επιφάνεια που θα ακουμπήσει στα φύλλα να είναι βουτυρωμένη.
Στρωνουμε με τον ίδιο τρόπο και την άλλη μισή ποσοτητα φύλλο, πάλι βουτυρωμενα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C μέχρι να γίνουν, περίπου 30-40 λεπτά.
Το έτοιμο γαλακτομπουρεκο αφήνεται να κρυώσει εντελώς.

Τα προϊόντα για το σιρόπι τα βάζουμε στο μάτι να βράσουν για 5-6 λεπτά περίπου.
Το ζεστό ακόμη σιρόπι περιχύνεται πάνω από το γλαακτομπουρεκο, το οποίο έχει προηγουμένως κοπεί σε κομμάτια.
Αφήνεται στο ψυγείο όλο το βράδυ να απορροφήσει το σιρόπι.

Καλή όρεξη!

kulinarensvqtsgeri

Προηγούμενο άρθροΥπέροxo γλυκάκι με γιαούρτι, ροδάκινο, και φύλλο κρούστας!
Επόμενο άρθροΠαγωμένο σνακ με γιαούρτι και σοκολάτα