Οι Γεμιστοί Κολοκυθοανθοί είναι ένα φαγητό που ανήκει στην παράδοση της μεσογειακής κουζίνας και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αξιοποιήσετε τα φρέσκα λουλούδια της κολοκυθιάς. Η γέμιση είναι ελαφριά και χορταστική, με φρέσκα μυρωδικά και τριμμένο κολοκυθάκι. Είναι το ιδανικό ορεκτικό ή κυρίως πιάτο για ένα καλοκαιρινό τραπέζι. Εγώ το προτιμώ με λίγο γιαούρτι στο πλάι.
Δείτε Επίσης Κολοκυθάκια με κρέας κατσαρόλας | Κολοκυθοτυρόπιτα από το Γαρδίκι Ομιλαίων
Συστατικά
30 – 40 άνθη κολοκυθιών
Για την γέμιση:
1 φλιτζάνι ελληνικό ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το λευκό μέρος
5 – 6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
3 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι το πράσινο μέρος
2 φλιτζάνια κολοκυθάκια τριμμένα, χωρίς ξεφλούδισμα
1 1/2 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
3/4 κουταλιες της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
Για το ταψί:
1 κουταλιά της σούπας ελληνικό ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι φυτικό ή αραβοσιτέλαιο
1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 1/2 φλιτζάνι νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Κατευθύνσεις
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέστε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι (μόνο το άσπρο μέρος) και το σκόρδο. Μαγειρέψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συνεχώς έτσι ώστε το σκόρδο να μην καεί.
Ξεπλύνετε το ρύζι και προσθέστε το στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε καλά. Προσθέτουμε το δυόσμο, το μαϊντανό, το πράσινο μέρος των κρεμμυδιών, τα τριμμένα κολοκυθάκια, τη σάλτσα ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφαιρέστε από τη φωτιά.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς.
Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο ταψί σας και χρησιμοποιήστε το για να αλλοιψτε το κάτω μέρος. Αφήστε στην άκρη.
Γεμίστε τα λουλούδια σας. Πάρτε απαλά ένα λουλούδι κάθε φορά και προσθέστε περίπου 1 κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε λουλούδι. Η ακριβής ποσότητα πλήρωσης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των κολοκυθιών σας.
Διπλώστε τα πέταλα πάνω από την γέμιση για να το κλείσετε πλήρως και τοποθετήστε τα γεμισμένα άνθη στο ταψί.
Επαναλάβετε έως ότου έχετε εξαντλήσει όλη την γέμιση σας ή όλα τα άνθη κολοκυθιών σας.
Ανακατέψτε μαζί το φυτικό ή το αραβοσιτέλαιο, τη σάλτσα ντομάτας, το νερό και το αλάτι και το πιπέρι.
Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο ταψί, πάνω από τα γεμιστά κολοκυθάκια. Το υγρό πρέπει να φτάσει στα μισά λουλούδια. Εάν όχι, προσθέστε περισσότερο νερό μέχρι να το κάνει.
Ψήνουμε ακάλυπτα για 1 ώρα και 15 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει και να το απολαύσετε.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Γεμιστοί Κολοκυθοανθοί σας ακόμα πιο επιτυχημένοι:
- Χειρισμός: Να είστε πολύ προσεκτικές όταν γεμίζετε τους κολοκυθοανθούς, καθώς είναι πολύ ευαίσθητοι.
- Γέμισμα: Μην τους παραγεμίσετε, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει και θα τους σκίσει.
- Σάλτσα: Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα τριμμένη αντί για σάλτσα.
- Συνοδευτικό: Σερβίρετε τους κολοκυθοανθούς ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεύοντάς τους με λίγο στραγγιστό γιαούρτι ή φέτα.
Δείτε Επίσης Κολοκυθάκια με κρέας κατσαρόλας | Κολοκυθοτυρόπιτα από το Γαρδίκι Ομιλαίων
ΠΗΓΗ: miakouppa.com











