Το Γλυκό Κολοκύθι Με Ασβέστη  είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Χάρη στον ασβέστη , το κολοκύθι διατηρείται τραγανό εξωτερικά, ενώ παραμένει μαλακό εσωτερικά. Το άρωμα από τη βανίλια και την αρμπαρόριζα συμπληρώνει ιδανικά τη γλύκα, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό χειμωνιάτικο έδεσμα!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Για την Προετοιμασία:

  • 1 κιλό – Κολοκύθα (καθαρισμένη από σπόρους και φλούδα)
  • 2 κ.σ. – Ασβέστης (κουταλιές σούπας)
  • 2 κ.γ. – Ξινό (κιτρικό οξύ)
  • 2 λίτρα – Νερό (για τον ασβέστη)
  • Ανάλογα – Νερό (για την κάλυψη της κολοκύθας)

Για το Σιρόπι:

  • 1,5 κιλό – Ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερού – Νερό
  • 1 – Χυμό από λεμόνι
  • 1-2 – Βανίλιες
  • Λίγα – Γαρύφαλλα
  • Μερικά φύλλα – Αρμπαρόριζα (για άρωμα)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Κολοκύθας (Ασβεστόνερο & Ξέπλυμα):

1. Καθάρισμα: Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες, την καθαρίζουμε από τους σπόρους, αφαιρούμε τον εξωτερικό, σκληρό φλοιό και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια (ή τα βγάζουμε με κουπάτ).

2. Ασβεστόνερο: Σε μια λεκάνη, βάζουμε τα 2 λίτρα νερό και διαλύουμε τις 2 κουταλιές ασβέστη (χρησιμοποιούμε μόνο το καθαρό νερό από την επιφάνεια). Ρίχνουμε τα κομμάτια κολοκύθας, συμπληρώνουμε με νερό ώστε να σκεπάζονται καλά και τα αφήνουμε να μείνουν μέσα στον ασβέστη για 3 – 4 ώρες . Αν θέλουμε, τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω ώστε να κάθονται μέσα στο ασβεστόνερο.

3. Ξεπλένοντας: Ξεπλένουμε πολύ καλά αρκετές φορές με καθαρό νερό.

4. Δύο Βράσεις: Τα βάζουμε με αρκετό νερό να βράσουν και μόλις αρχίζει να βράζει το νερό το αδειάζουμε και το πετάμε . Βάζουμε άλλο καθαρό νερό , ξαναβάζουμε στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση αδειάζουμε πάλι το νερό και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.

5. Ξινό: Σε μία λεκάνη βάζουμε νερό και διαλύουμε τις 2 κ.γ. ξινό . Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια κολοκύθας, συμπληρώνουμε με νερό ώστε να καλύπτονται καλά και τα αφήνουμε για 1 ώρα . Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε .

Β. Μαγείρεμα:

1. Πρώτο Βράσιμο: Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με τα 3 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη . Μόλις η ζάχαρη λιώσει, προσθέτουμε τα κομμάτια κολοκύθας στην κατσαρόλα μαζί με τα γαρύφαλλα .

2. Αναμονή: Αφήνουμε να βράσουν για 15 έως 20 λεπτά . Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό στην κατσαρόλα μέχρι την επόμενη μέρα .

3. Δεύτερο Βράσιμο & Δέσιμο: Την επόμενη μέρα, το ξαναβράζουμε . Όταν το σιρόπι αρχίσει να δένει , προσθέτουμε το χυμό λεμονιού για να μη ζαχαρώσει. Προς το τέλος, ρίχνουμε και τη βανίλια και τα φύλλα αρμπαρόριζας για να αρωματίσουμε το γλυκό μας.

4. Αποθήκευση: Όταν είναι πια έτοιμο (πυκνό σιρόπι), το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Καλοφάγωτο ! Δείτε κι άλλες Συνταγές για Γλυκά του Κουταλιού!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Αναμονής (Ασβεστόνερο): 3 – 4 ώρες

Χρόνος Αναμονής (Ξινό): 1 ώρα

Χρόνος Βρασμού (Πρώτος): 15 – 20 λεπτά

Χρόνος Βρασμού (Δεύτερος): Περίπου 20 – 30 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 6+ ώρες (με τις αναμονές) / 1 ώρα μαγειρέματος


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τραγανή Υφή και Δέσιμο Σιροπιού

Ασβεστόνερο: Ο ασβέστης (που χρησιμοποιείται για τρόφιμα, από φαρμακεία ή μπακαλικές) είναι απαραίτητος για να πετύχουμε την τραγανή εξωτερική κρούστα του γλυκού. Χρησιμοποιούμε μόνο το διαυγές υγρό από πάνω, αφού κατακάτσει ο ασβέστης, και ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά .

Ξινό: Το ξινό (κιτρικό οξύ) χρησιμοποιείται για να εξουδετερώσει τα υπολείμματα του ασβέστη, βελτιώνοντας τη γεύση και την υφή του γλυκού.

Βράσιμο: Το διπλό βράσιμο με αλλαγή νερού είναι απαραίτητο για να απομακρυνθεί η όποια επίγευση ασβέστη ή ξινού, διατηρώντας ταυτόχρονα το σχήμα της κολοκύθας.

Σιρόπι: Το διπλό δέσιμο του σιροπιού (βράσιμο την πρώτη μέρα, αναμονή και ξανά βράσιμο τη δεύτερη) είναι το μυστικό για να γίνει το σιρόπι πυκνό και να μην ζαχαρώσει . Ο χυμός λεμονιού προστίθεται στο τέλος για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.


Tags:

Alt Text 1: 

Alt Text 2: Κομμάτια κολοκύθας μέσα σε διάφανο υγρό (ασβεστόνερο) σε λεκάνη.

Alt Text 3: Το γλυκό κολοκύθι βράζει σε σιρόπι με αρμπαρόριζα στην κατσαρόλα.


Σχετικές Συνταγές 

Γλυκό Κουταλιού Νεράντζι

Αφράτη Κολοκυθόπιτα

Γλυκό Κουταλιού Κυδώνι


Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη