Γλυκό κουταλιού φράουλα 

Υλικά

Τα συνηθισμένα όπως σε όλα τα γλυκά του κουταλιού….Φρούτα , ζάχαρη και λίγες σταγόνες λεμονιού…
1 κιλό φράουλες,
500 -600 γρ. ζάχαρη,
1 σφηνάκι ρούμι ,
2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού για τις φράουλες
2-3 σταγόνες για το δέσιμο του σιροπιού

Εκτέλεση

ΒΗΜΑ 1ο
ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ….
Προσέχουμε οι φράουλες που θα διαλέξουμε να μην έχουν ζαρώματα και κακώσεις, να είναι καθαρές, ομοιόμορφες, με λαμπερό χρώμα, πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή και ευδιάκριτες μικρές τρίχες στην επιφάνειά τους…. Αγοράζουμε όσες έχουν μικρό, ή και κανονικό μέγεθος….. Θεωρώ πως μια καλή λύση είναι οι φράουλες βιολογικής καλλιέργειας…

ΒΗΜΑ 2ο .
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ…. Όλοι γνωρίζουμε ότι η φράουλα είναι ευαίσθητο φρούτο για το λόγο αυτό πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε αμέσως…
Καλό είναι μετά τη σωστή επιλογή να τις βάλουμε σε ένα σουρωτήρι μαζί με τα κοτσανάκια τους και να τις πλύνουμε με άφθονο νερό.. .Στη συνέχεια αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ.. Τις ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο…

ΒΗΜΑ 3ο
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ…
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τοποθετούμε τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι νερό… Αφήνουμε να βράσει και να δέσει το σιρόπι μας…
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΝ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΜΕΝΟ
Για να δούμε εάν το σιρόπι μας έχει δέσει , το δοκιμάζουμε ρίχνοντας μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας ή σε ένα πιατάκι.
Εάν σταθεί και δεν απλώσει είναι έτοιμο, ενώ αν κυλάει και απλώνει, θέλει κι άλλο βράσιμο.
ή
ακόμη βυθίζουμε στο σιρόπι μια στεγνή ξύλινη σπάτουλα και την ανασηκώνουμε να στάζει στην κατσαρόλα.. . Αν η ροή είναι συνεχόμενη το σιρόπι μας θέλει κι άλλο βράσιμο.
Αν το σιρόπι ρέει με μορφή κόμπων (σταγόνων) το σιρόπι είναι έτοιμο..Αν έχουμε θερμόμετρο είναι ακόμη πιο εύκολα ..το σιρόπι δένει στους 104ο …
ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΙΡΟΠΙΟΥ..

ΒΗΜΑ 4ο …
Εν τω μεταξύ βγάζουμε το μπολ με τις φράουλες από το ψυγείο και ραντίζουμε τις φράουλες με το ρούμι… Μόλις πέσει η θερμοκρασία του σιροπιού τοποθετούμε τις φράουλες στην κατσαρόλα με το σιρόπι και βράζουμε τις φράουλες για λίγα λεπτά .. Δεν θέλουν παραπάνω από 8-10 λεπτά… Ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμονιού και ελέγχουμε το σιρόπι αν είναι δεμένο διότι καθώς βράζουμε το γλυκό οι φράουλες « νεραμολάνε»..βγάζουν τα υγρά τους, Αυτός είναι και ο λόγος που ελέγχουμε αν το σιρόπι μας είναι δεμένο…..
Το γλυκό μας είναι έτοιμο…

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ ΤΟΥΣ
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τα πλύνουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και να τα τοποθετήσουμε ανάποδα πάνω σε πετσέτα και να τα βάζουμε μαζί με την πετσέτα στο φούρνο στους 100 βαθμούς C για 15 λεπτά.
Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω με το γλυκό, όταν και τα βάζα και το γλυκό είναι ακόμα
ζεστά. Τα κλείνουμε αμέσως ερμητικά και τα γυρίζουμε ανάποδα, με το
καπάκι προς τα κάτω.
Τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
Με αυτό τον τρόπο το γλυκό μας θα διατηρηθεί για πολύ καιρό.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΠΗΓΗ: Μαγειρεύοντας με την marianna 

Προηγούμενο άρθροΓαύρος σάντουιτς παναρισμένος με κακάο…πολύ απλό πιάτο στην προετοιμασία αλλά και ξεχωριστό
Επόμενο άρθροΤηγανητές φέτες με κίτρινο τυρί