Γλυκό συκαλάκι

Το Γλυκό συκαλάκι διατηρείται σε αποστειρωμένα βάζα για πολλούς μήνες. Δεν χρειάζεται ψυγείο. Φυλάσσεται μέσα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Υλικά

Για 40 σύκα

1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού ξινό
10-12 γαρύφαλα
γαλαζόπετρα όσο δύο κόκκοι φακής
1-2 βανίλιες

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα σύκα σε νερό που τρέχει, τα πλένουμε και κόβουμε το κοτσανάκι και γύρω γύρω τον αφαλό σε κάθε σύκο.
Σκαλίζουμε και λίγο μέσα με ένα μυτερό μαχαιράκι για να εισχωρήσει καλύτερα το σιρόπι.
Βάζουμε να βράσει μπόλικο νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τη γαλαζόπετρα και αυτή αφρίζει.
Ρίχνουμε και τα σύκα και αφήνουμε να βράσουν 3-4 λεπτά.

Αδειάζουμε το νερό με τη γαλαζόπετρα, προσθέτουμε καθαρό και βάζουμε στη φωτιά. Ξαναβράζουμε 5 λεπτά, ξαναδειάζουμε, και ξανακάνουμε το ίδιο.
Στο τρίτο βράσιμο θα πρέπει να βράσουν τόσο ώστε να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με μια οδοντογλυφίδα, αλλά μην παραβράσουν, γιατί ξαναβράζουν με το σιρόπι.
Αδειάζουμε το νερό και βάζουμε κρύο. Το αφήνουμε μέχρι την άλλη μέρα αλλάζοντας 3-4 φορές τα νερά.
Την άλλη μέρα, σουρώνουμε τα σύκα.

Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, και τις βανίλιες, και βράζουμε να μισοδέσει το σιρόπι.
Ρίχνουμε τα σύκα και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει καλά.Ρίχνουμε το ξινό και τις βανίλιες.
Αφήνουμε πάλι όλη νύχτα στην κατσαρόλα και την άλλη μέρα ελέγχουμε το δέσιμο του σιροπιού.
Τα σύκα μπορεί να έχουν βγάλει νερό και να έχει αραιώσει, οπότε χρειάζεται να ξαναβράσει σε χαμηλή φωτιά για να ξαναδέσει.
Συσκευάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Η γαλαζόπετρα χρειάζεται για να διατηρήσουν το καταπράσινο χρώμα τους. Αν την παραλείψετε, θα γίνουν καφετί.
Ταιριάζει πολύ μαζί με γιαούρτι ή με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

Καλή επιτυχία!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΠλατσέντα Μυτιλήνης…το γλυκό των Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροΓίγαντες μελωμένοι και πεντανόστιμοι