Δίχρωμο κέικ με σάλτσα καραμέλας

Αυτή τη συνταγή την φτιάχνω πολύ συχνά και σήμερα εφτιαξα και σαλτσα καραμέλας…

Υλικά:

1 φλιτζάνι ζάχαρη (200 γρ. φλιτζάνι)
3 – αυγά
1 φακελακι ζάχαρη βανίλιας
4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
100 γραμμάρια φρέσκο ​​γάλα
100 γραμμάρια βούτυρο
275 γρ αλεύρι (ρυθμιστε με το αλευρι να μην ειναι πολυ ρευστή)
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα σβησμένη με ξύδι
2 κουταλιές της σούπας κακάο
σιμιγδάλι

Για την Σάλτσα Καραμέλας:
300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
3-4 σταγονες λεμονιού
1 πρεζα αλάτι
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη καστανή
60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
2 δόσεις βανίλιας

Εκτέλεση

Χτυπήστε τα πρωτα 3 υλικα για δύο τρία λεπτά … προσθέστε κρέμα γάλακτος, φυτικό λάδι, ​​γάλα, βούτυρο, λιώστε το βούτυρο
Ανακατεύω τα πάντα και προσθέτω αλεύρι (αν σε γραμμάρια είναι περίπου 175 γρ αλεύρι, και αν σε ποτήρι, τότε είναι περίπου 250 ml. του ποτηριού,
αλλά μου βγήκε μια ζύμη λίγο ρευστή, έβαλα και +100 γρ. αλεύρι) ανακατεύουμε ξανά τα πάντα.
Pροσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα σβησμένη με ξύδι, η ζύμη πρέπει να είναι σαν πηχτή κρέμα γάλακτος
Xωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας κακάο στο ένα μέρος και ανακατεύω

Αλείφω τη φόρμα με βούτυρο, πασπαλίζω με το σιμιγδάλι να μην κολλάει, βάζω χαρτί στον πάτο της φόρμας και την αλείφω με λάδι, ρίχνω άσπρη ζύμη στη φόρμα
και μετά το μείγμα με το κακάο κουταλιά κουταλιά παντού πατου έφτιαξα ένα σχέδιο με ένα καλαμακι για σουβλάκι
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς … ο φούρνος δεν ανοίγετε στο ψήσιμο… στολίστε όπως προτείνει η φαντασία σας

Για τη σάλτσα καραμέλας:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό, τις σταγόνες λεμονιού και το αλάτι.
Ανακατεύουμε μια φορά και αφήνουμε να κοχλάζει για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να αρχίσει να γίνεται μια καστανή καραμέλα. Δεν την αφήνουμε να πάρει πολύ χρώμα γιατί θα καεί.
Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσεκτικά προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Εδώ θέλει προσοχή γιατί το μείγμα θα φουσκώσει!
Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει.

Ξαναβάζουμε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το μείγμα.
Αφαιρούμε το μείγμα από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει για 5 λεπτά.
Ακολούθως περιχύνουμε το κέικ με σάλτσα και σερβίρουμε.

Να έχετε όλοι ένα ωραίο μια ωράια μερα !

Προηγούμενο άρθροΖουμερά τηγανητά κεφτεδάκια (από την πόλη) με σως
Επόμενο άρθροΑκορντεόν ψητής πατάτας…πιο νόστιμη δεν υπάρχει σ όλο το internet