Πλατσέντα Λέσβου

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά

1 Συσκευασία χωριάτικο φύλλο Χονδρό 550γρ
250 γρ Καρύδια τριμμένα
90 γρ Ελαιόλαδο για άλειμμα των Φύλλων
1 κουτ σούπας κανέλα σκόνη
1/4 κουτ σούπας Μοσχοκάρυδο σκόνη
1/4 κουτ σούπας Γαρύφαλλο σκόνη
Λίγη Μαστίχα Χίου τριμμένη (προαιρετικά)
2,5 κουτ σούπας Ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ Ελαιόλαδο καυτό

Για το Σιρόπι
700 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
470 γρ Νερό
1 κουτ σούπας χυμό λεμόνι
1 Ξυλάκι κανέλας
1/4 Μαστίχα Χίου τριμμένη

Για Διακόσμηση
100 γρ Καρύδια τριμμένα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτό το γλυκό που σίγουρα θα λατρέψετε χρησιμοποιούμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο η αυθεντική συνταγή είναι με χειροποίητο φύλλο.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεσμένο καρύδι τη ζάχαρη την κρυσταλλική τα μυρωδικά μας και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Πάρτε έτοιμο χωριάτικο χοντρό φύλλο για το γλυκό μας ώστε να τη φτιάξετε όλοι σας σε χρόνο ρεκόρ έτοιμο 

Κόβω το φύλλο σε τέσσερις-πέντε κάθετες λωρίδες όχι πολύ μεγάλες γύρω στα πέντε με έξι εκατοστά πλάτος. Αλείφουμε με το ταψάκι μας που είναι 36 X 25cm με ελαιόλαδο καλής ποιότητας
Παίρνουμε μία λωρίδα και τη λαδώνουμε ελαφρά τοποθετούμε μία λωρίδα επάνω της λαδώνουμε και αυτή, με ένα κουτάλι απλώνουμε το καρύδι κατα μήκος της μίας άκρης. Τυλίγουμε το ρολάκι και το τοποθετούμε στο ταψί μας. Χρησιμοποιούμε όλα τα φύλλα μας μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Τοποθετούμε στο ταψί τα ρολάκια χωρίς κενό το ένα από το άλλο να πατάμε και λίγο με το χέρι ώστε να μην υπάρχει κενό και να είναι κολλητά έχουμε καλύψει όλο το ταψάκι με τα φύλλα. Σε αυτή τη φάση ζεσταίνουμε ελαιόλαδο να είναι αρκετά καυτό και το ρίχνουμε επάνω στα φύλλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 αέρα για 30 με 55 λεπτά όταν κοντεύει να βγει η πλατσεντα από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι ρίχνοντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 4 λεπτά από το σημείο βρασμού σε μέτρια φωτιά.
Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το σιρόπι όλο το σιρόπι με την τεχνική  καυτό γλυκό καυτό σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το ταψί ενώ το σκεπάζουμε μ ένα άλλο ταψί ή λαμαρίνα φούρνου

Οταν έχει κρυώσει τελείως η πλατσεντα μας έχει αποσσοφήσει όλο το σιρόπι και είμαστε έτοιμοι να την κόψουμε. Πραγματικά φτιάξτε την και θα καταλάβετε το πόσο τέλειο γλυκό είναι.

Προηγούμενο άρθροΡεβανί σαν Τούρτα Γενεθλίων … με άρωμα λεμονιού-βανίλιας-κανέλας-κονιάκ.
Επόμενο άρθροΤραγανές πατάτες με μπαχαρικά στο φούρνο