Η παραδοσιακή τραβηχτή πίτα

Υλικά

αλεύρι – 1 κιλό
νερό – 600 ml, χλιαρό
αλάτι – 1 κουταλιά της σούπας.
αυγό – 1 τεμ.
ξύδι – 1 κουταλιά της σούπας.
λάδι – 3 κουταλιές της σούπας.

Για την Γέμιση
αυγά – 2 τεμ.
τυρί – 400 g

Εκτέλεση

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες ως προς το ποιο είναι πιο εύκολο – το ανοιγμα ή το τράβηγμα της ζύμης.
Ωστόσο, είμαστε όλοι ανένδοτοι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από μια ζεστή πίτα!

Κοσκινίζουμε δύο φορές το αλεύρι και το πασπαλίζουμε με μια πρέζα αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στην μέση στο οποίο χτυπάμε το αβγό και το ριχνουμε, προσθέτουμε ξύδι και προσεκτικά το νερό. Το ξύδι είναι σημαντικό γιατί κάνει τη ζύμη πιο ελαστική. Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη που δεν πρέπει να κολλάει.

Αν είστε αρχάριοι, χωρίστε τη ζύμη σε περισσότερες μπάλες και περισσότερες κρούστες για να την κάνετε πιο εύκολη στο τράβηγμα.
Τα χωρισμένα μπαλάκια αλείφονται με μπόλικο λάδι και αφήνονται για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, κάθε μπάλα ανοιγετε ελαφρά και τοποθετείται σε μια λαδωμένη επιφάνεια.

Πιάστε προσεκτικά το φύλλο στο εσωτερικό και αρχίστε να τραβάτε ομοιόμορφα δεξιόστροφα (ίσως αριστερόστροφα, αλλά το τράβηγμα πρέπει να είναι προς μία κατεύθυνση).
Οι άκρες παραμένουν χοντρές, οπότε κόβουμε προσεκτικά, μαζεύουμε στα πλάγια και παίρνουμε μια επιπλέον μπάλα για άλλα ένα φύλλο. Κάθε κρούστα πασπαλίζεται με γέμιση και τυλιγετε σε ρολό και τις τοποθετούμε στο ταψι απο το κεντρο προς τα εξω.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ή περίπου 30-35 λεπτά.
Η έτοιμη τραβηγμένη πίτα ραντίζεται με νερό και τυλίγεται σε μια πετσέτα.

Η παραδοσιακή τραβηχτή πίτα είναι έτοιμη.

Προηγούμενο άρθροΜπιφτέκια σε σάλτσα μανιταριων με πουρε και σπαράγγια
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα με κανταΐφι