Ιμαμ μπαιλντί με μπεικον

Μια υπέροχη συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο, μεσογειακό και εξόχως καλοκαιρινό. Απολαύστε το !!!

Υλικά συνταγής

7 μελιτζάνες 
4-5 μεσαία ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
20 φέτες μπεικον ψιλοκομμένο
250 γρ. τριμμένες φρέσκες ντομάτες (ή ντοματάκια κονκασέ)
3 κ.σ. ντοματοπολτο
1 κ.σ. ζάχαρη
80 γρ. τυρί φέτα
200 ml ελαιόλαδο ραφινέ ή σπορέλαιο για τηγάνισμα + 200 ml παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τις μελιτζάνες:
Kόψτε τα κοτσάνια και χαράξτε τις μελιτζάνες κατά μήκος με τρεις παράλληλες μαχαιριές.
Bάλτε αλάτι στις χαρακιές και αφήστε τες μια ώρα να ξεπικρίσουν, ξεβγάλτε τες με πολύ νερό και σκουπίστε τες για να μην πιτσιλίσουν λάδια στο τηγάνισμα.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και αφού κάψει τοποθετείτε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε για 3-4 λ από κάθε πλευρά.
Αφαιρείτε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και τις ακουμπάτε σε ταψί με μπόλικο χαρτί κουζίνας με την ανοιχτή πλευρά [χαρακιές] προς τα κάτω ώστε να απορροφηθεί όσο περισσότερο λάδι.
Συνεχίζετε την διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. (Μερικές φορες αφαιρω λιγη σαρκα και την τσιγαριζω με την γέμιση)

Για την γέμιση:
Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρετε το μπεικον ψιλοκομένο μετά ριχνετε τα κρεμμύδια, τα κόβετε σε φέτες και τα σοτάρετε μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας
συνεχώς. Μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε για τουλάχιστον 20-30 λ για να νοστιμίσουν και καραμελώσουν.
Προσθέτετε στο τηγάνι με τα σοταρισμένα κρεμμύδια τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο και 1 κ.σ. ντοματοπελτο.
Ανεβάζετε λίγο τη φωτιά, προσθέτετε και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και σοτάρετε για 3-4 λ μέχρι να φύγουν τα υγρά.
Αφαιρείτε τη γέμιση απ’ τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει. 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Τοποθετείτε σε ταψί τις μελιτζάνες με την ανοιχτή πλευρά προς τα πάνω και τις ανοίγετε ώστε να μεγιστοποιήσετε την επιφάνεια που μπορείτε να
βάλετε τη γέμιση. Με κουτάλι γεμίζετε κάθε μελιτζάνα και στο τέλος προσθέτετε από πάνω το τυρί φέτα χοντροτριμμένο. Βάζετε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ντοματοπολτό ανάμεσα στις μελιτζάνες για να κάνει σάλτσα και ρίχνετε το παρθένο ελαιόλαδο ανάμεσα τους.

Βάζετε το Ιμάμ στο προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε για 45-50 λ. Αφαιρείτε το ταψί απ’ το φούρνο και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβιριστεί.

Το φαγητό αυτό σερβίρεται ιδανικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος συνοδευόμενο από τυρί φέτα και φρέσκο κριτσανιστό ψωμί.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΕνα απίστευτα νόστιμο κέικ, το οποίο ετοιμάζεται κυριολεκτικά σε 30 λεπτά!!!!
Επόμενο άρθροΥπέροχα και πανεύκολα σουδάκια