Ιταλική καπονάτα

Με φρέσκα λαχανικά κήπου εποχής, η καπονάτα είναι η τέλεια συνταγή. 🍆 ♥️

Υλικά

3-4 μέτριες μελιτζάνες
3-4 κόκκινες/κίτρινες/πορτοκαλί πιπεριές
1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια λάδι για τηγάνισμα (το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2-3 κοτσάνια σέλινου κομμένα σε φέτες
2 μεγάλες κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
4 ντομάτες δαμάσκηνο καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
15 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι και κομμένες σε φέτες
1/4 φλιτζάνι καρυδια ψιλοκομμένα (30 γρ.)
1/4 φλιτζάνι σταφίδες (30 γρ.)
2 κουταλιές της σούπας ξύδι χρησιμοποίησα λευκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη σε αλάτι ξεπλύνετε καλά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Νερό όσο χρειάζεται
Αλατι
Φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι
Φρέσκος βασιλικός

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με νερό προσθέτουμε μερικές κουταλιές της σούπας αλάτι.
Κόψτε τη μελιτζάνα σε κύβους και μουλιάστε σε αλατισμένο νερό για τουλάχιστον μία ώρα. Τοποθετήστε ένα μικρό πιάτο από πάνω για να
μείνει τελείως βυθισμένοι. Κόβουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε στην άκρη.

Αφήνουμε να βράσει μια μικρή κατσαρόλα γεμάτη με νερό. Προσθέστε τις ντομάτες για λίγα λεπτά. Αφαιρέστε και ξεφλουδίστε εύκολα και αφήστε το στην άκρη.
Φρυγανίζουμε τα καρύδια σε ζεστό τηγάνι ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην καούν. Αφήνω στην άκρη.
Ξεπλύνετε τους κύβους μελιτζάνας κάτω από κρύο νερό. Πιέστε το νερό και τοποθετήστε το σε πετσέτα κουζίνας ή χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει. Τηγανίζουμε μικρή ποσότητα κάθε φορά και αφήνουμε στην άκρη. Η θερμότητα πρέπει να είναι υψηλή, ώστε η μελιτζάνα να μην απορροφά λάδι. 180 βαθμούς

Τηγανίζουμε τις πιπεριές στους 160 βαθμούς και τις αφήνουμε στην άκρη
Σε ένα μεγάλο τηγάνι προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι σε φέτες και το σέλινο.
Μαγειρέψτε σε πολύ χαμηλή φωτιά με καπάκι. Τα λαχανικά πρέπει να ψηθούν αργά και να μην καούν.
Αν στεγνώσει προσθέτουμε λίγο νερό. Μόλις ροδίσει, δυναμώστε τη φωτιά, προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
Αφήστε το να τηγανιστεί για λίγα λεπτά. Προσθέστε κάπαρη και ελιές. Κλείστε το πίσω καπάκι και αφήστε το να ψηθεί για 10 λεπτά.
Προσθέστε ξύδι, αφήστε το να εξατμιστεί. Προσθέστε τις σταφίδες και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τις τηγανητές μελιτζάνες και τις τηγανητές πιπεριές.

Πολύ φρέσκο βασιλικό. Ρυθμίζουμε το αλάτι και το φρέσκο ​​τριμμένο μαύρο πιπέρι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το ψήνουμε με το καπάκι για περίπου 10 λεπτά μέχρι να παντρευτούν όλα τα υλικά.
Η καπονατα θα έχει καλύτερη γεύση την επόμενη μέρα.
Γαρνίρουμε με φρέσκο ​​βασιλικό πριν το σερβίρουμε. Απολαύστε το κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Καλή όρεξη!

ΠΗΓΗ: Alessandra Alessandra

Προηγούμενο άρθροΕίναι τα πιο αφράτα ψωμάκια….δείτε τα μυστικά τους
Επόμενο άρθροΤυρόψωμο…αφρός…με τη γέμιση στη μέση