Στιφάδο χταπόδι

Το στιφάδο χταπόδι είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που προέρχεται από την ελληνική κουζίνα. Το χταπόδι μαγειρεύεται με κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, σκόρδο, μπαχαρικά και ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ζουμερό. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο και γευστικό φαγητό με έντονα αρώματα και μοναδική υφή. Είναι ιδανικό για να απολαύσετε σε μια οικογενειακή συγκέντρωση ή σε ένα επίσημο γεύμα.

Τι κάνει αυτό το πιάτο ξεχωριστό:

  • Η τέλεια υφή του χταποδιού: Μαγειρεμένο σωστά, το χταπόδι γίνεται τρυφερό και ζουμερό, χωρίς να είναι λαστιχωτό.
  • Η πλούσια σάλτσα: Πλούσια σε ντομάτα, κρεμμύδι, μπαχαρικά και βότανα, η σάλτσα στιφάδο είναι γεμάτη γεύση και αρώματα.
  • Η νοστιμιά που μένει: Η γεύση του χταποδιού στιφάδο είναι τόσο έντονη και νόστιμη, που μένει αξέχαστη για μέρες.

Συμβουλές για να φτιάξετε το τέλειο χταπόδι στιφάδο:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκα υλικά: Η ποιότητα των υλικών είναι πολύ σημαντική για να πετύχετε ένα νόστιμο πιάτο.
  • Μαγειρέψτε το χταπόδι υπομονετικά: Το χταπόδι θέλει χρόνο για να μαλακώσει και να γίνει τρυφερό.
  • Μην φοβάστε τα μπαχαρικά: Τα μπαχαρικά δίνουν στην σάλτσα στιφάδο την ιδιαίτερη γεύση της.

Είτε είστε λάτρης του χταποδιού, είτε θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, το χταπόδι στιφάδο είναι η τέλεια επιλογή. Ετοιμαστείτε για μια γευστική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!

Υλικά

5 μερίδες
1 χταπόδι 🐙🐙 γύρω στο κιλό η και λίγο παραπάνω
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1,5 κιλό περίπου κρεμμύδι κοκκάρι
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κρασί
2 φύλλα δάφνης
1 κτγ πάστα ντομάτας
1 συσκευασία χυμό ντομάτας 250 γρ
αλάτι πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
1 σφηνάκι ξύδι

Οδηγίες μαγειρέματος

Καθαρίζουμε το χταπόδι στα σημεία που πρέπει και το τοποθετούμε ολόκληρο στην χύτρα ταχύτητας με λίγο νερό και λίγο ξύδι.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει κλείνουμε την χύτρα και χαμηλώνουμε στο 2 βράζοντας το χταπόδι για 10 λεπτά.
Όταν περάσει το 10λεπτο σουρώνουμε το χταπόδι, καθαρίζουμε την χύτρα και βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και τοποθετούμε το κοκκάρι.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα και σβήνουμε με το κρασί..

Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε την πάστα ντομάτας ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε και το χυμό ντομάτας.
Λίγο νεράκι, το χταπόδι που το έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, τα φύλλα δάφνης αλάτι πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη.
Κλείνουμε την χύτρα και μαγειρεύουμε πάλι για 15 λεπτά.
Όταν περάσει ο χρόνος βγάζουμε το φαγητό μας από την χύτρα και το τοποθετούμε σε ένα πυρέξ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 30 λεπτά και είμαστε έτοιμοι!!!

Tip
Τα κρεμμύδια τα καθαρίζουμε από το προηγούμενο βράδυ και τα έχουμε στο νερό.

Προηγούμενο άρθροΤοστ με τυρί και σκόρδο
Επόμενο άρθροΠαραδοσιακό Κοτόπουλο Γιουβέτσι: Σαν της μαμάς!!😋😋