Συνταγή 

2 πορτοκάλια πλυμένα
185 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
3 αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
2 1/4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 φλιτζάνι παπαρουνόσπορο (ή περισσότερο αν σας αρέσει)
Σιρόπι
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλούδες πορτοκαλιού
4 ολόκληρα γαρίφαλα
1 κσ μέλι

Εκτέλεση

Προθέρμανε φούρνος στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Ελαφρώς βουτυρώνετε 22 εκ στρογγυλό ταψί για κέικ και το στρώνετε με χαρτί ψησίματος.
Πλένετε και τρίβετε τα πορτοκάλια να φύγει το κερί. Κόψτε τα πορτοκάλια στα 4 αφαιρώντας τους σπόρους και τον παχύ κεντρικό πυρήνα αν υπάρχει. Τεμαχίστε το και βαλτε στο μπλεντερ, χτυπήστε μέχρι να ψιλλοκοπεί.

 

Προσθέστε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη Βανίλια. Χτυπήστε μέχρι να συνδυαστουν (Μην ανησυχείτε αν φαίνεται πηγμένο). Προσθέστε αυγά. Χτυπήστε για να τα συνδυάσετε.
Αφαιρέστε το μείγμα σε ένα μπολ. Ανακατέψτε μέσα τους σπόρους και και το αλέυρι.
Βάλτε με το κουτάλι το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε για 55-60 ή μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγει καθαρό. Αφήστε το 10 λεπτά και μετά βάλτε το σε μία σχαρα να κρυώσει.
Συνδυάστε όλα τα συστατικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα εκτός από το μέλι.
Σε μέτρια θερμότητα, αφήστε να βράσει και χαμηλώστε την φωτιά για να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε το μέλι.
Όταν το κέικ έχει κρυώσει, βάλτε το σε μια πιατέλα. Κόψε το σε κομάτια και σταδιακά ρίχνουμε ζεστό σιρόπι στο κρύο κέικ.
Ρίχνουμε το σιρόπι σιγα σιγά για να μπορεί να απορριφηθεί πλήρως απο το κέικ.

                          Whole Orange and Poppy Seed Syrup Cake

Ingredients

2 Navel oranges washed, ends trimmed.
185 grams softened butter
1 1/2 cups Caster sugar
1 tsp vanilla extract
3 eggs (room temp)
2 1/4 cups S.R Flour
1/4 cup Poppy Seeds (or more if you like)
Syrup-
2 cups water
2 cups sugar
2 Orange rind peels
4 whole Cloves
1 Tblsp Honey

Instructions
Preheat oven to 160 degrees celsius fan.
Lightly Grease 22cm round cake Tin and line with Baking paper.
Cut the oranges in quarters removing any seeds and the thick centre core if there is any. Roughly chop and place in processor, pulse until chopped.
Add the Butter, Sugar and Vanilla. Pulse until combined (Don’t worry if looks curdled). Add eggs. Pulse to combine.

 

Remove mix to a bowl. Lightly fold through poppy seeds and flour.
Spoon mix into tin. Smooth surface. Bake for 55-60 or until skewer inserted comes out clean. Stand 10 min then turn out onto wire rack to cool.
Combine all syrup ingredients into saucepan except the Honey.
On medium heat bring to a boil then reduce the heat to let it simmer for 10 minutes.
Remove from heat and stir in honey.
When cake has cooled put it on serving plate. Cut into equal portion and gradually pour hot syrup to cooled cake.
Only pouring syrup on bits at a time. Making sure syrup is soaked into cake after each pour.

Enjoy

Προηγούμενο άρθροΜπουγάτσα με άρωμα λεμονιού
Επόμενο άρθροΖυμαρόπιτα Ηπείρου…σε 5 γραμμές