Κέικ σε μορφή ρολού με κρέμα καφέ.

Πειραματίστηκα λίγο και το αποτέλεσμα είναι ένα λαχταριστό, αφράτο και όμορφο ρολό.
Χωρίς δισταγμό, προτείνω να μαγειρέψετε. Παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα.
Στο στρίψιμο δεν ραγίζει καθόλου και κρατάει καλά το σχήμα του.

Υλικά για το ταψί:

Έχω ένα ταψί φούρνου 35*40 εκ
Για το κέικ με μέλι:
Βούτυρο – 50 g
Ξινόκρέμα ή γιαούρτι – 50 g
Μέλι – 90 g
Μαγειρική σόδα – 1/2 κουταλιά της σούπας
Αλεύρι – 100 g
Αλεσμένα καρύδια – 50 g
Αυγά – 2
Ζάχαρη – 90 g, μια πρέζα αλάτι

Για την κρέμα:
Κρέμας Βανίλιας – 40 g (ένα σακουλάκι)
Στιγμιαίος καφές – 1 κουταλάκι του γλυκού.
Ζάχαρη – 50 g
Γάλα – 300 ml
Ζάχαρη Βανίλιας – 10 g
Βούτυρο – 120 g

Ετοιμάζουμε το κέικ:

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ανακατεύουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το μέλι και το βάζουμε στο μάτι
να ζεσταθεί. Ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσουν όλα (δεν βράζουν).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τους αλεσμένους
ξηρούς καρπούς σε δόσεις και ανακατεύουμε (δουλεύουμε με σύρμα) μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ξεχωριστά χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε τα χτυπημένα αυγά στο μείγμα του μελιού και ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Η συνοχή δεν πρέπει να είναι ούτε υγρή ούτε πηχτή. Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 12-15 λεπτά. Μπορείτε να κόψετε τα πλαϊνά και να τα τρίψετε σε ψίχουλα για
πασπάλισμα.
Όσο είναι ακόμα ζεστό, τυλίξτε το σε ρολό. Αφήστε το να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Προσθέστε τη ζάχαρη, τον καφέ στην βανίλια και ανακατέψτε με λίγη ποσότητα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και βάζουμε στη φωτιά. Μαγειρέψτε μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη βανίλιας. Αφήστε το να κρυώσει.
Χτυπάμε λίγο το βούτυρο και τη βρασμένη κρέμα. Προσθέστε την κρέμα στο βούτυρο σε δόσεις
και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ανοίγουμε το ρολό και γεμίζουμε με κρέμα. Στρίψτε ξανά.
Για σταθεροποίηση, μπορείτε να το τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε στο ψυγείο.
Μπορείτε να αλείψετε το ρολό με κρέμα και να πασπαλίσετε με ψίχουλα.
Ή όπως έκανα εγώ: πασπαλίζουμε με φοντάν σοκολάτας.

ΠΗΓΗ:Erika Oszuszki

Προηγούμενο άρθροΜοσχαράκι με πουρέ πατάτας ή κουνουπιδιού
Επόμενο άρθροΤούρτα Brownies με τυρί και καβουρδισμένα