Το λαδοραβανί Αμφιλοχίας ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση του, η οποία είναι πλούσια και γεμάτη. Η ισορροπία ανάμεσα στο σιμιγδάλι, το λάδι, το σιρόπι και τα αρώματα (π.χ. βανίλια, λεμονι) δημιουργεί ένα γλυκό που είναι γλυκό και δροσιστικό. Η υφή του είναι μαλακιά και αφράτη, ενώ η κρούστα του έχει μια ωραία τραγανότητα.
Υλικά
1 λίτρο λάδι
1 λίτρο νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι
1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
5 κουταλιές μέλι
1 πρέζα αλάτι ξύσμα από 1 λεμόνι
χυμός από μισό λεμόνι
2 βανίλιες
Εκτέλεση
Βράζουμε το λάδι μαζί με το νερό και τη ζάχαρη και το μέλι, το χυμό και το ξυσμα από το λεμόνι και τις βανίλιες.
Ανακατεύουμε συνέχεια για 15 λεπτά μετά προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι εναλλάξ και ανακατευουμε συνεχώς να μην σβολιάσει.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μέτριο ταψί λαδωμένο και πασπαλισμένο με λίγο σιμιγδάλι λειαίνουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι και από πάνω ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι και στο κέντρο κάθε κομματιού βάζουμε ένα αμύγδαλο λευκό.
Το γλυκό πριν το ψήσουμε το κοβουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα
Το βγαζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το κόβουμε
Εάν θέλουμε αντι για σουσάμι μπορούμε σε ένα μπολάκι να φτιάξουμε κανελοζαχαρη και το πασπαλίζουμε.
ΠΗΓΗ: Χρυσουλα Τσαγκαρη