Κεικ με μαρμελάδα και σοκολάτα

Και λοιπόν, τι χρειαζόμαστε

Για τη ζύμη:

3 αυγά
100 γρ ζάχαρη
80 γρ μέλι
0,5 κουταλάκι του γλυκού σόδα
250 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
180 γρ αλεύρι
20 γρ κακάο
1 κουταλιά της σούπας χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά (ό,τι σας αρέσει)
1 κουτ μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ

Για το γλάσο
Γάλα 60ml φρέσκο
Μελι 2 κουταλιές σούπας
Κουβερτουρα 120 γρ
Βιτάμ 1 κουτάλια σούπας

Εκτέλεση

Αρχικά, ζεσταίνουμε το μέλι σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και ψηλές πλευρές (αυτό είναι απαραίτητο). Περιμένουμε να λιώσει και προσθέτουμε σόδα
Αν το μέλι είναι ρευστό προσθέτουμε αμέσως σόδα. Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει ενεργά. Βράζουμε το μέλι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει ένα σκούρο,
κεχριμπαρένιο χρώμα. Αμέσως βάζετε εκεί 250 γρ βούτυρο για να λιώσει. Προσθέστε ξύσμα και κονιάκ σε αυτό. Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Καθώς το μέλι και το βούτυρο κρυώνουν (αλλά ακόμα υγρά), χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί ενα πλούσιο μειγμα.

Πρέπει να διπλασιαστεί σε ογκο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα ξεχωριστό μπολ, προσθέτουμε το κακάο, τα μπαχαρικά και το μπέικιν πάουντερ.
Συνδυάζουμε το μειγμα αβγών και μελιού-βουτύρου. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να γίνει ομοιογενής σύσταση.
Απλώνουμε όλη τη ζύμη ομοιόμορφα σε ένα χαρτι ψησιματος (απαραίτητα αντικολλητικό) με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα σιλικόνης.
Βάλτε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C και ψήστε μέχρι να στεγνώσει τσεκ με μια οδοντογλυφίδα.
Καθώς ψήνεται, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε το κέικ σε 4 μέρη. Εμποτίζουμε τα κέικ με σιρόπι με μέλι. Αλείφουμε με μαρμελάδα δαμάσκηνο.

Για το γλάσο
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το μέλι το γάλα ,το βιταμ και την κουβερτούρα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνει λείο το αφήνω να κρυώσει και μετά γλασαρω το κέικ .
Μπορείτε αμέσως, αλλά τότε είναι καλύτερα να αποθηκεύσετε το κεικ στο ψηγείο. Πρέπει να αντέξει. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο.

Είναι πολύ μυρωδάτο και πολύ νόστιμο😋

ΠΗΓΗ:Kornitska Natalia

Προηγούμενο άρθροΣαγανάκι τυριού με τραγανό φύλλο
Επόμενο άρθροΚαρμπονάρα με μπεικον