Κολοκυθάκια με πατάτες και ντομάτα

Το μεσημεριανό μας σήμερα ήταν ελαφρύ, χορτοφαγικό και τέλειο για την εποχή.
Ευτυχώς που τα κολοκυθάκια με πατάτες και ντομάτα ήταν σπιτικά και η γεύση ήταν κάτι παραπάνω από υπέροχη.

Η Συνταγή είναι απο την Την κουζίνα με τον Μπένι

Χρειάζεσαι:

🥘350 γρ κολοκυθάκια μεγαλα (1 έως 2)
🥘4 μεσαίου μεγέθους πατάτες (500 γρ.)
🥘2 ντομάτες μεσαίου μεγέθους (430 γρ.)
🥘1 μεγάλο κρεμμύδι
🥘2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
🥘Βούτυρο και λάδι
🥘3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
🥘2 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη
🥘Αλάτι
🥘160 γρ τυρί κίτιρνο (χοντροτριμμένο)
🥘 Μαϊντανός για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Έπλυνα τα κολοκυθάκια, τα στέγνωσα και τα έκοψα σε ροδέλες πάχους 6 χιλιοστών. Καθάρισα τις πατάτες, τις έπλυνα και τις έκοψα σε ροδέλες πάχους 3-4 χιλιοστών.
Δεν πρέπει να είναι παχιά, γιατί το πιάτο θα ψηθεί πιο αργά, αλλά δεν πρέπει να είναι λεπτά σαν πατατάκια. Έβαλα τα κολοκυθάκια και τις πατάτες σε ένα μπολ,
τα αλάτισα, έριξα 2 κ.σ. λάδι και πασπαλίζουμε με την περισσότερη ρίγανη. Τα ανακάτεψα καλά και τα άφησα στην άκρη όσο ετοίμασα τα υπόλοιπα υλικά.

Καθάρισα τις ντομάτες και τις έκοψα σε λεπτά κομμάτια. Κόβω το κρεμμύδι σε λεπτές φετες και το σκόρδο σε φέτες μέτριου πάχους.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.γ. βούτυρο και 1 κ.γ. λάδι και βάζουμε το κρεμμύδι αλατίζοντας το ελαφρά. Όταν μαλακώθηκε και άρχισε να μαυρίζει, πρόσθεσα το
σκόρδο και μαγείρεψα για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
Λαδώνω τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας με διάμετρο 29 εκ. και ύψος 7 εκ. Πασπαλίζω τον πάτο με την τριμμένη φρυγανιά και μοίρασα το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Άρχισα να τακτοποιώ τα λαχανικά από τα πλαϊνά του σκεύους προς το κέντρο του, επικαλύπτοντάς τα. Έβαλα ένα κομμάτι κολοκυθάκι, μια πατάτα, μια ντομάτα κ.ο.κ
μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μου. Τα κολοκυθάκια είχαν βγάλει υγρό που έμενε στο μπολ. Πάνω από τα τακτοποιημένα λαχανικά έβαλα μερικά κομματια βούτυρο,

πασπαλίζω με την υπόλοιπη ρίγανη και σκέπασα με αλουμινόχαρτο. Έψησα στους 180 βαθμούς. Χρειάστηκαν περίπου 40 λεπτά για να μαλακώσουν οι πατάτες.
Τα δοκίμασα σε ένα μικρό πιρούνι, που πρέπει να τα τρυπήσει με ευκολία.

Αφαίρεσα το αλουμινόχαρτο και έψησα για άλλα 10 λεπτά, μετά πασπαλίσαμε με τριμμένο τυρί και έψησα μέχρι να παρει ωραίο ορεκτικο χρώμα.
Σέρβιρα το πιάτο ζεστό, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Καλή όρεξη!😋
📌Αφού κρυώσει το τυρί σκληραίνει, αλλά αν περι΄σεψει μερίδα μπορείτε να το ξαναζεστάνετε για να μαλακώσει.

Προηγούμενο άρθροΡεβανί της Βέροιας
Επόμενο άρθροΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΑΥΤΟ: 4 τροφές που επιταχύνουν τον μεταβολισμό και μειώνουν το βάρος!