Αν ψάχνετε για μια συνταγή που θα σας ενθουσιάσει από την πρώτη κιόλας δοκιμή, τότε αυτή η κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε! Είναι απίστευτα απλή στην παρασκευή, πεντανόστιμη και ένας φανταστικός τρόπος να αξιοποιήσετε την κίτρινη κολοκύθα.
Υλικά :
• 2 μικρές κίτρινες κολοκύθες
• 5 αυγά
• 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 500 γραμμάρια φέτα
• 500 γρ. ανθότυρο
• 1 ½ φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
• Αλάτι
Οδηγίες :
Kόψτε τις κολοκύθες στη μέση και ξύστε το εσωτερικό τους μέρος.
Βάλτε το πολτό κολοκύθας σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέστε τα αυγά, φέτα και ανθότυρο λιωμένα με το πιρούνι, ½ φλιτζάνι καλαμποκέλαιο, αλεύρι και μια πρέζα αλάτι (ή καθόλου εάν το τυρί φέτα είναι πολύ αλμυρό).
Ανακατέψτε καλά με ξύλινη κουτάλα.
Αλείψτε το κάτω μέρος ενός μεγάλου ταψιού με ½ φλιτζάνι καλαμποκέλαιο και ρίξτε το μείγμα.
Στη συνέχεια ρίξτε το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι καλαμποκέλαιο στην επιφάνεια της πίτας.
Ψήστε σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου μισή ώρα.
Μόλις η πίτα αρχίσει να ροδίζει, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180C και αφήστε την να ψηθεί έως ότου η επιφάνεια της πίτας να ροδίσει.
Δοκιμάστε με ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας και εάν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμη. (όπως κάνουμε στο κέικ)
Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Συμβουλή : Εάν χρησιμοποιείτε ένα μικρό ταψί, διαιρέστε το μείγμα σε δύο ταψάκια. Θέλουμε η πίτα να έχει πάχος ενός δακτύλου.
Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Κολοκυθόπιτα χωρίς Φύλλο
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο σας ακόμα πιο νόστιμη. Εάν χρησιμοποιείτε ένα μικρό ταψί, διαιρέστε το μείγμα σε δύο ταψάκια. Θέλουμε η πίτα να έχει πάχος περίπου ενός δακτύλου για να ψηθεί ομοιόμορφα και να γίνει αφράτη. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο ή άνηθο στο μείγμα για να δώσετε ένα επιπλέον άρωμα. Αν προτιμάτε πιο γλυκιά κολοκυθόπιτα, μπορείτε να αυξήσετε λίγο τη ζάχαρη (εάν χρησιμοποιείτε) ή να προσθέσετε σταφίδες.