Κότσι χοιρινό με πατάτες και λαχανικά στη γάστρα!!

Υλικά

Για το κότσι
· 4 χοιρινά κότσι, με πέτσα
· 2 κρεμμύδια, κομμένο σε κάθετες λεπτές φέτες
· 2 σκ. σκόρδο, κομμένες σε κάθετες λεπτές φέτες
· 2-3 φύλλα δάφνης
· 2 στικ σέλερι, κομμένα σε λεπτές φέτες
· 2 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
· 2 κουτάκια μαύρη μπύρα
· Αλάτι, χοντρό
· Πιπέρι
· Ελαιόλαδο

Για τη μαρινάδα
· 2 κ.γ. ρίγανη, ξερή
· 1 κ.σ. κρεμμύδι, σκόνη
· 1 ½ κ.σ. θυμάρι, ξερό
· 1 κ.σ. κόλιανδρο, ξερό
· 1 ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή

Εκτέλεση

Για το κότσι: Φορώντας γάντια μίας χρήσης, χαράζουμε τη πέτσα του χοιρινού, με ένα κοφτερό μαχαίρι και από τις 2 πλευρές, δημιουργώντας ένα σχέδιο σαν μικρά διαμαντάκια.
Για τη μαρινάδα: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά.
Πασπαλίζουμε το κότσι με ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές. Προσθέτουμε τη μαρινάδα, την απλώνουμε επάνω στο κότσι, τρίβωντας και κάνοντας μασάζ επάνω στο κρέας. Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με αλάτι χοντρό και πιπέρι.
Μεταφέρουμε το κότσι σε μία γάστρα και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, το σέλερι, τα καρότα και τη μαύρη μπύρα.

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε το κότσι για 2 ώρες και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει τόσο το κρέας που θα ξεκολλάει από το κόκκαλο. Μόλις ψηθεί, αφαιρούμε τη γάστρα από το φούρνο και μεταφέρουμε προσεκτικά το κότσι σε ένα πιάτο.
Για τις πατάτες: Στον πάγκο εργασίας, τοποθετούμε μια-μια τις πατάτες και τις πατάμε ελαφρώς με το χέρι, ώστε να σπάσουν λιγάκι. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, τις πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Παράλληλα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, σοτάρουμε τις πατάτες για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσαφίσουν. Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε, το αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε όλα τα ζουμιά μαζί με τα λαχανικά από τη γάστρα.

Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε όμορφα τις πατάτες γύρω από το κότσι, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ: Stauroula Kagia

Προηγούμενο άρθροΑλμυρό στρούντελ: ιδανικό για να συνοδεύσει την μπύρα ή το κρασί σας.
Επόμενο άρθροΚανελόνια με κιμά