Συστατικά
1 συσκευασμένη ενεργή ξηρή μαγιά
1 ½ φλιτζάνια ζεστό νερό ή περισσότερο, όπως απαιτείται
2 φλιτζάνια αλεύρι ψωμιού
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. άλας
1 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτούς δακτυλίους
1 ώριμη ντομάτα, κομμένη σε κύβους
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
2 κγ. αποξηραμένη ρίγανη

Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160˚C .
Σε ένα μεγάλο μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό και καλύψτε με μια πετσέτα κουζίνας. Αφήστε να σταθεί για 5 λεπτά ή έως ότου αρχίσει να έχει φυσαλίδες. Συνδυάστε τα δύο αλεύρια και αλάτι. Προσθέστε αργά το αλεύρι στη μαγιά , ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια μάζα ζύμης. Προσθέστε λίγο περισσότερο νερό, όπως απαιτείται, εάν το μείγμα είναι πολύ πυκνό, ή προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι εάν είναι πολύ χαλαρό. Ζυμώνουμε στο μπολ μέχρι να μαλακώσει η ζλυμγ και οι πλευρές του μπολ να είναι καθαρές και να μην κολλάει η ζύμη. Αυτό μπορεί επίσης να γίνει σε μίξερ με γάντζο ζύμης σε μεσαία ταχύτητα. Καλύψτε το μπολ με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε το στην άκρη για 1 ώρα.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μέτρια φωτιά και μαγειρέψτε τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, σηκώστε τη φωτιά σε μέτρια – υψηλή και μαγειρέψτε μέχρι να φύγει το μεγαλύτερο μέρος του υγρού και αφαιρέστε το από τη φωτιά.
Λιπάνετε ένα μεγάλο, κατά προτίμηση τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί. Βγάλτε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια στο μέγεθος του ταψιου και τοποθετήστε την μέσα σε αυτό. Καλύψτε και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 15 λεπτά.
Απλώστε το μίγμα κρεμμυδιού τομάτας ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη. Ρίξτε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και ψήστε για περίπου 1 ώρα ή έως ότου η ζύμη είναι τραγανή και απο πάνω είναι  καραμελωμένη. Βγάλτε την, να κρυώσει ελαφρά και σερβίρετε.

Λίγα Λόγια για την Συνταγή

Τοπική λιχουδιά που συναντιέται σε αρκετά αιγαιοπελαγίτικα νησιά, αλλά πρωτίστως στην Κίμωλο, απ’ την οποία θεωρείται ότι κατάγεται, και τη Μήλο. Είναι μια εντελώς vegan εκδοχή ψωμωτής πίτσας, όπου πρωταγωνιστούν το ελαιόλαδο, οι ντομάτες και τα κρεμμύδια. Η συνταγή είναι της Νταϊάνας Κόχυλα από τη δίγλωσση ιστοσελίδα της dianekochilas.com

 

Προηγούμενο άρθροΜακαρονάδα με κοτόπουλο και κόκκινη σάλτσα
Επόμενο άρθροΑρνάκι ή κατσικάκι κοκκινιστό με κολοκυθάκια