Μια απίστευτη τυρόπιτα

Υλικά:

700 γρ. Αλεύρι
430 ml ζεστού νερού
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουτ γλυκ αλάτι
1 αυγό, σπασμένο
400 γραμμάρια τριμμένου τυριού φέτα
200 g βούτυρο (μερικές φορές χρειάζεται λίγο περισσότερο)

Εκτέλεση

για την ζύμη:
Σε ζεστό νερό προσθέστε ξύδι και αλάτι, ανακατέψτε.
Ρίχνουμε το αλεύρι στο μπολ του μίξερ. Προσθέτω το νερό ξιδιού σε μια λεπτή ροή. Ζυμώστε για 10 λεπτά με ένα μίξερ (με εξαρτήματα ζύμης). Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ ωραία μαλακή ζύμη που δεν κολλά.
για τα φύλλα:
Χωρίζω την τελική ζύμη σε 20 ίσα μέρη. Από αυτά σχηματίζω λείες μπάλες στο μέγεθος ενός αυγού (περίπου).
Τακτοποιώ τις μπάλες σε απόσταση σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο βαμβακερό πανί. Τις καλύπτω χαλαρά με πλαστικό περιτύλιγμα, ώστε να μην στεγνώσουν. Παραμένουν για περίπου 30 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, λιώστε το βούτυρο σε ένα βαθύ μπολ (στο φούρνο μικροκυμάτων). Πρέπει να είναι υγρό, ζεστό, αλλά όχι καυτο. Βάζω 3 από τις μπάλες ζύμης σε αυτό (αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος, γιατί η γέμιση τοποθετείται σε 3 φύλλα. Μετά την επεξεργασία και το άνοιγμα των λαδωμένων τριών μπαλών – έβαλα τις επόμενες 3 κ.λπ.).
Βουτυρώστε καλά το ταψί. Παίρνω μια μπάλα ζύμης (από αυτές που βύθισα σε βούτυρο). Αρχίζω να το “ανοίγω” στον αέρα πατώντας ελαφρά στις άκρες με τα δάχτυλά μου και περιστρέφοντάς το. Βλέπω πόσο γρήγορα απλώνεται.
Όταν φτάσει περίπου τα 25 cm, το τοποθετώ στο κέντρο του ταψιού.

Το πιανω προσεκτικά από το ένα άκρο, το σηκώνω (για να εισέλθει ο αέρας), το βγάζω έξω και το κολλάω στο άκρο του ταψιου. Στη συνέχεια, γυρίζω το ταψί, πιανω ξανά το φυλλο, σηκώστε το, τραβήξτε το στην άκρη του ταψιού και κολλήστε το.
Συνεπώς συνεχίζω έως ότου εκτείνεται ολόκληρο το φύλλο και παίρνει το σχήμα του ταψιου. Είναι διαφανές και ελαστικό, το ραντιζω γενναιόδωρα με βούτυρο.
Παίρνω μια δεύτερη μπάλα ζύμης και επαναλαμβάνω τα βήματα. Αφού το τεντώσω στον αέρα, το βάζω στο κέντρο του πρώτου και αρχίζω να το τεντώνω με τον ίδιο τρόπο – πιάνω, σηκώνω, τραβάω και κολλάω πάνω στο πρώτο φύλλο.


Μην ανησυχείτε αν συρρικνωθούν τα πρώτα 2 φύλλο. Απλά τεντώστε τα ξανά (συμβαίνει μερικές φορές). Δεν είναι πρόβλημα αν σπάσει ένα φύλλο. Δεν επηρεάζει ούτε τη γεύση ούτε την εμφάνιση. Έτσι το ραντιζω με βουτυρο και το δεύτερο τεντωμένο φύλλο.
Συνεχίζω με την τρίτη μπάλα ζύμης από το βουτυρόλουτρο. Επαναλαμβάνω τα βήματα μέχρι τώρα. Αλλά τώρα ήρθε η ώρα για το γέμισμα. Αφού ραντισετε το τρίτο φύλλο με βούτυρο, πασπαλίστε την με τριμμένο τυρί.


Εν τω μεταξύ, έβαλα τις επόμενες 3 μπάλες στο ζεστό λάδι (το λάδι πρέπει να διατηρηθεί ζεστό). Τεντώνω στον αέρα, τα βάζω πάνω στα άλλα… Πιάνω, σηκώνω, τραβάω και κολλάω. Ραντιστε με βουτυρο…
Όταν τελειώσω με τα επόμενα ε φύλλα, πασπαλίζω ξανά με τυρί κλπ.
Στην κορυφή τελειώνω την πίτα με 2 φύλλα. Εμεινε λίγο βουτυρο και ραντισα το τελευταίο φύλλο.


Ρίχνω το χτυπημένο αυγό πάνω στην πίτα (για να τρέξει σε όλη την επιφάνεια. Βοήθησα με μια βούρτσα να απλωθει).
Το έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα.
Ψήνουμε για 50 λεπτά.
Ψεκάζω την ψημένη πίτα με νερό.
Το καλύπτω με ένα λεπτό βαμβακερό πανί για 10 λεπτά.
Το έκοψα σε τριγωνικά κομμάτια. Συνιστώ να την τρώτε ζεστή.

Καλη Επιτυχία

ΠΗΓΗ: https://kiflichka.com/

Προηγούμενο άρθροΤα αμερικανικά μελοκούλουρα …μια φανταστική απόλαυση
Επόμενο άρθροΑπίστευτο Τυρόψωμο με πάτατα