Μοσχαράκι με δαμάσκηνα και πουρέ Σελινόριζας

Η Συνταγή είναι του Ακη Πετρετζίκη

Υλικά

Για το κρέας

6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κιλά μοσχαρίσια σπάλα
αλάτι
πιπέρι
1 κρεμμύδι
200 γρ. μανιτάρια champignon
1 σκ. σκόρδο
200 γρ. νερό
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
2 στικ κανέλα
1 κύβο βοδινού
1 κ.σ. κοφτή μπούκοβο
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
200 γρ. δαμάσκηνα, αποξηραμένα
1 κλ. δεντρολίβανο

για τον πουρε

1 κιλό σελινόριζα
400 γρ. νερό
400 γρ. γάλα, 3,5%
4-5 κλ. θυμάρι
αλάτι
150 γρ. βούτυρο, κρύο
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
40 γρ. μέλι
πιπέρι , λευκό

Εκτέλεση

Για τον πουρέ

Αφαιρούμε τη φλούδα από τη σελινόριζα με ένα κοφτερό μαχαίρι, την κόβουμε σε κυβάκια, και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό, το γάλα και το θυμάρι. Αν η σελινόριζα δεν βυθίζεται μέσα στο νερό και στο γάλα, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι της ή με διάφανη μεμβράνη, και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και αφαιρούμε το καπάκι ή τη διάφανη μεμβράνη.

Μεταφέρουμε τη σελινόριζα με μια τρυπητή κουτάλα στον πολυκόφτη.
Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, προσθέτουμε το βούτυρο σε 3 δόσεις, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να έχουμε έναν λείο πουρέ.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το μέλι και το πιπέρι, και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στον πουρέ.
Μεταφέρουμε τον πουρέ σε ένα μπολ.

Για το μοσχάρι
Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τη μοσχαρίσια σπάλα σε χοντρά τετράγωνα κομμάτια.
Μεταφέρουμε σε 2 δόσεις το κρέας στη χύτρα ταχύτητας, πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Αφαιρούμε το κρέας σε ένα πιάτο.
Ρίχνουμε στη χύτρα το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Κόβουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το σκόρδο σε χοντρά κομμάτια, τα μεταφέρουμε στη χύτρα, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε στη χύτρα το νερό, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, τα στικ κανέλας, τον κύβο βοδινού, το μπούκοβο και τους αστεροειδείς γλυκάνισους.

Κόβουμε σε κομμάτια τα δαμάσκηνα, τα ρίχνουμε στη χύτρα, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
Προσθέτουμε το κρέας και το δεντρολίβανο, και κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας με το καπάκι της.
Γυρνάμε στην ένδειξη 3, και μόλις η βαλβίδα δείξει το πράσινο χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.

Μοιράζουμε τον πουρέ σε πιάτα, και τον απλώνουμε με ένα κουτάλι, αφήνοντας ένα κενό στο κέντρο, ώστε να τοποθετήσουμε το κρέας.
Βάζουμε το κρέας πάνω από τον πουρέ.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΓαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι!!!
Επόμενο άρθροΑυγοραβανή Μεσολογγίτικο!