Μπακλαβάς είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Για όλους όσους αγαπούν τον μπακλαβά, ιδού μια συνταγή για πολύ καλό μέτρο. Είναι απλά όπως τον έφτιαχνε η μητέρα μου για πάνω από 40 χρόνια, κομμένος με τον ίδιο τρόπο – με τον παλιομοδίτικο τρόπο, χωρίς μοντέρνα “μοτίβα”, αλλά για μένα είναι ακόμα μοναδικός, ο πιο όμορφος και νόστιμος στον κόσμο. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.


Υλικά Συνταγής

Για τον Μπακλαβά:

  • Έτοιμη κρούστα μπακλαβά: 900 γραμμάρια
  • Αλεσμένα καρύδια: 900 γρ
  • Μαργαρίνη ή βούτυρο: 400 γρ
  • Λάδι: 100 ml

Για το Σιρόπι:

  • Ζάχαρη: 1,5 κιλό
  • Νερό: 1,5 λίτρο
  • Λεμόνια (σε φέτες): 2

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάμε και σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το λάδι και λιώνουμε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις λιώσει το βούτυρο, ραντίζουμε με αυτό το ταψί μας και ξεκινάμε και στρώνουμε στη βάση το πρώτο φύλλο. Ραντίζουμε ελαφρά και από πάνω βάζουμε το δεύτερο.

Κόβουμε το φύλλο στα όρια του ταψιού. Τα περισσεύματα τα βάζουμε και αυτά μέσα στο ταψί.

Από πάνω απλώνουμε με το χέρι, να πάει παντού, 450 γραμμάρια από το τριμμένο καρύδι και να καλύψει όλη την επιφάνεια. Το πιέζουμε ελαφρά.

Στη συνέχεια από πάνω στρώνουμε άλλα 2 φύλλα, τα ραντίζουμε πάλι με το μείγμα βουτύρου και ρίχνουμε το υπόλοιπο καρύδι.

Ξανά στρώνουμε άλλο ένα φύλλο, ραντίζουμε με βούτυρο, βάζουμε από πάνω ακόμα ένα φύλλο και ξεκινάμε και κόβουμε τα κομμάτια με τον παραδοσιακό τρόπο. Έχουμε φτιάξει τον παραδοσιακό μας Μπακλαβά.

Τέλος, ξεκινάμε από πάνω και με ένα κουτάλι ραντίζουμε όλο το γλυκό με το εναπομείναν μείγμα βουτύρου.

Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.

Για το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και τις φέτες λεμονιού και ρίχνουμε και το νερό. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά να βράσει, έως ότου δέσει καλά το σιρόπι.

Ξεκινάμε με ζεστό το σιρόπι και μία κουτάλα να σιροπιάζουμε το γλυκό μας, χρησιμοποιώντας σχεδόν όλο το σιρόπι.

Το αφήνουμε να κρυώσει και να ρουφήξει καλά και το γλυκό μας είναι έτοιμο. Καλή Απόλαυση!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Ψήσιμο): 50 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 70 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 15 λεπτά (για το σιρόπι) + Χρόνος κρυώματος.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να βγει ο Μπακλαβάς τραγανός, βεβαιωθείτε ότι το γλυκό είναι κρύο και το σιρόπι ζεστό κατά τη διαδικασία του σιροπιάσματος. Δείτε κι άλλες σιροπιαστές συνταγές.

Αντί για μαργαρίνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο φρέσκο βούτυρο για πιο πλούσιο άρωμα και γεύση στον Μπακλαβά.

Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα και γαρίφαλο στα καρύδια πριν τα στρώσετε. Δείτε ιδέες για παραδοσιακά γλυκά.


 

Σχετικές Συνταγές

Για τους λάτρεις των σιροπιαστών, δείτε επίσης: