Μπράουνις

Θα χρειαστείτε

10 κουταλιές της σούπας (145 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο
1 ¼ φλιτζάνι (250 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
3/4 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας (80 γραμμάρια) σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χρησιμοποιήστε ελαφρώς λιγότερο εάν χρησιμοποιείτε λεπτό θαλασσινό ή επιτραπέζιο αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 μεγάλα κρύα αυγά
1/2 φλιτζάνι (65 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 φλιτζάνι (75 γραμμάρια) ψιλοκομμένα καρύδια ή πεκάν, προαιρετικά

Εκτέλεση

για την ζύμη
Τοποθετήστε μια σχάρα φούρνου στη μέση του φούρνου και θερμαίνετε στους 160 βαθμούς. Στρώνετε τον πάτο και τις πλευρές ενός τετράγωνου ταψιού 20 x 20 εκ με λαδόκολλα
ή αλουμινόχαρτο, αφήνοντας μια προεξοχή στις απέναντι πλευρές για να το αφαιρέσετε τα ψημένα μπράουνις από το ταψι.

Ετοιμάστε ένα μπεν μαρι γεμίζοντας μια μέτρια κατσαρόλα με νερό 5 εκ. Ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να σιγοβράσει. Μπορειτε αντ’ αυτού χρησιμοποιησετε φούρνο μικροκυμάτων ή απευθείας σε κατσαρόλα.
Συνδυάστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη σκόνη κακάο και το αλάτι σε ένα μέτριο μπολ να αντεχει στην θερμότητα. Βάζουμε το μπολ πάνω από το νερό που σιγοβράζει.
Εάν ο πάτος του μπολ ακουμπάει στο νερό, αφαιρέστε λίγο νερό από την κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα το μείγμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το μείγμα να είναι αρκετά ζεστό. Μην ανησυχείτε αν σας φαίνεται χοντροκομμένο.
θα γίνει λεία μόλις προσθέσετε τα αυγά και το αλεύρι.

Αφαιρέστε το μπολ από την κατσαρόλα και αφήστε το στην άκρη για 5 λεπτά ή μέχρι να είναι μόνο ζεστό, όχι καυτό. Ανακατεύουμε τη βανίλια.
Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, ανακατεύοντας ζωηρά μετά από κάθε ένα.
Όταν το κουρκούτι φαίνεται πηχτό και ανακατευτεί καλά, προσθέτουμε το αλεύρι. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να χτυπήσετε το αλεύρι στο κουρκούτι μέχρι να γίνει πολύ παχύρρευστο
και να απομακρυνθεί από τα πλαϊνά του μπολ. Χρησιμοποιούμε ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα και χτυπάμε για 40 έως 50 φορες.
Ανακατέψτε τους ξηρούς καρπούς εάν χρησιμοποιείτε.

Απλώνουμε ομοιόμορφα το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί.
Ψήστε τα μπράουνις μέχρι οι άκρες να φαίνονται στεγνές και η μέση να φαίνεται ελαφρώς υγρή 20 με 30 λεπτά. Μπορείτε να ελέγξετε την ετοιμότητα βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο.
Τα μπράουνις τελειώνουν το ψήσιμο αν βγαίνουν με λίγα υγρά ψίχουλα.
Αφήστε να κρυωσουν τελείως πριν τα βγάλετε από το ταψι — αυτό το βήμα είναι απαραίτητο και βοηθά τα μπράουνις να πήξουν. Κόβουμε σε 16 τετράγωνα.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚαλαμάρι γεμιστό με φέτα & ελιές
Επόμενο άρθροΤάρτες με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα γκανάζ