Παραδοσιακό Τραγανό Κανταίφι

Συστατικά

Για το καταΐφι
450 γραμμάρια ζύμη καταΐφι
250 γραμμάρια καρύδια, χοντροκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
μια πρέζα αλεσμένο γαρύφαλλο
250 γραμμάρια βούτυρο από αγελαδινό γάλα

Για το σιρόπι
450 γραμμάρια ζάχαρη (16 0z.)
330 g νερό (12 oz.)
φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας

Οδηγίες

Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή για το Καταΐφι, ξεκινήστε ετοιμάζοντας το σιρόπι.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν.
Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, το σιρόπι είναι έτοιμο. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση για το καταΐφι. Στο μπλέντερ προσθέτουμε τα καρύδια, το τριμμένο γαρύφαλλο και την κανέλα χτυπάμε μέχρι να ψιλοκόψουν τα καρύδια
(όχι σε σκόνη). Αν και η γέμιση καρυδιού είναι η πιο συνηθισμένη, πολλές συνταγές καταΐφι προσθέτουν επίσης φιστίκια και αμύγδαλα.

Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε τον πάτο και τις πλευρές ενός ταψιού. (διάμετρος περίπου 26-28 cm)
Ξετυλίξτε τη ζύμη Καταΐφι από το πλαστικό μανίκι. Δουλέψτε τη ζύμη με τα χέρια σας, σκίζοντας τα κομμάτια και απλώνοντας απαλά τα νήματα αν σβολιαστούν μεταξύ
τους, για να αφρατέψει. Σκεπάζουμε τη ζύμη Καταΐφι με μια ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα.

Παίρνετε ένα κομμάτι από τη ζύμη καταΐφι και το απλώνετε σε μια επιφάνεια εργασίας ή στην παλάμη σας. Περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο και βάζουμε 1 κουταλάκι του
γλυκού από τη γέμιση στη μία άκρη. Τυλίξτε το σφιχτά, διπλώνοντας προς τα μέσα, ώστε να σχηματιστεί ένας μικρός κύλινδρος. Τοποθετούμε το ρολό καταΐφι στο ταψί
και αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο, χρησιμοποιώντας το πινέλο για να το πλάσουμε λίγο. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη καταΐφι και τη γέμιση.
Τοποθετούμε τα ρολά καταΐφι το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους και περιχύνουμε με λίγο ακόμα βούτυρο.

Ψήνουμε το καταΐφι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180C για 1 ώρα περίπου (στη μεσαία σχάρα), μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να γίνει τραγανό.
Μόλις βγάλετε το καταΐφι από τον φούρνο, ρίχνετε σιγά σιγά τα 3/4 του κρύου σιροπιού πάνω από το ζεστό καταΐφι, δίνοντας τη δυνατότητα να απορροφηθεί κάθε
κουτάλα. Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Ρίξτε το υπόλοιπο σιρόπι πάνω από το καταΐφι και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί.
Σερβίρετε αυτό το υπέροχο γλυκό καταΐφι με μια γεμάτη κουταλιά παγωτό βανίλια.

Καλή Απόλαυση!

ΠΗΓΗ: My Greek Dish

Προηγούμενο άρθροΜουσακάς με μπεσαμελ χωρίς να τηγανίσετε πατάτες
Επόμενο άρθροΧαλβάς Κάστανο με καρύδι