Η **Αφράτη Αραβική Πίτα** είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Είναι η ιδανική βάση για κάθε γέμιση, από φαλάφελ και γύρο, μέχρι ντιπ και σαλάτες. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις μια πίτα που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερη.


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη (βγάζει περίπου 6 πίτες):

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 2 + 1/2 φλιτζάνια
  • Ξηρή μαγιά γρήγορης δράσης: 12 γρ. (περίπου 1,5 φακελάκι)
  • Αλάτι: 1 κ.γλ.
  • Ζάχαρη ή μέλι: 1 κ.σ.
  • Χλιαρό νερό: 1 + 1/4 φλιτζάνια (ή όσο χρειαστεί)

Για το γλυκό:

  • Δεν υπάρχει

Για την επικάλυψη:

  • Δεν υπάρχει

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάω τη συνταγή ανακατεύοντας καλά όλα τα ξηρά συστατικά (αλεύρι, μαγιά, αλάτι, ζάχαρη/μέλι) σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτω σταδιακά το χλιαρό νερό. Ανακατεύω καλά και στη συνέχεια ζυμώνω τη ζύμη για **5-10 λεπτά** μέχρι να γίνει μαλακή και λεία.

Αφήνω τη ζύμη κατά μέρος, σκεπασμένη, για περίπου **1 ώρα**, ώστε να φουσκώσει.

Στη συνέχεια, κόβω τη ζύμη σε **6 ίσα κομμάτια**. Τα αφήνω και πάλι σκεπασμένα για **10 λεπτά**.

Ανοίγω τα κομμάτια σε πίτες διαμέτρου **20-25 cm** (περίπου 3mm πάχος). Τις αφήνω για άλλα **10 λεπτά** να ξεκουραστούν.

**Για το ψήσιμο:** Ζεσταίνω ένα τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Ψήνω τις πίτες μία-μία, γυρίζοντάς τες συνεχώς, μέχρι να ψηθούν.

Βοηθάω τις πίτες κατά το ψήσιμο, πατώντας τες ελαφρά με μια σπάτουλα. Αυτό τις βοηθά να φουσκώσουν. Όταν η **Αφράτη Αραβική Πίτα** ξεφουσκώσει τελείως (ή φουσκώσει αρκετά), την αφαιρώ από το τηγάνι. Συνεχίζω έτσι μέχρι να τελειώσουν όλες οι πίτες.

Σερβίρετε ζεστή. Φυλάσσεται τυλιγμένη σε πλαστικές σακούλες σε δροσερό μέρος.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνος Προετοιμασίας και Αναμονής

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά (περίπου 2-3 λεπτά ανά πίτα)

Συνολικός Χρόνος: 30 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 80 λεπτά (για το φούσκωμα και την ξεκούραση της ζύμης).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Το μυστικό για να φουσκώσει η **Αφράτη Αραβική Πίτα** είναι η σωστή θερμοκρασία του τηγανιού (να είναι πολύ ζεστό) και το συνεχές γύρισμα. Δείτε κι άλλες συνταγές για πίτες.

Για πιο μαλακή και εύπλαστη ζύμη, μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του νερού με λίγο γάλα ή να προσθέσετε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Δες και άλλες εύκολες ζύμες για έμπνευση.

Αν θέλετε πιο πικάντικη γεύση, πασπαλίστε τις πίτες με λίγο θυμάρι ή ζαατάρ αμέσως μόλις τις βγάλετε από το τηγάνι.


ι για να ζεσταθεί. Ψήστε τις πίτες, γυρίζοντάς τα συνεχώς, μέχρι να ψηθούν.