Ρεβανί Βέροιας

Το γλυκό έγινε διάσημο στη Βέροια κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας από τα αδέλφια Χοχλιούρου που διατηρούσαν γαλακτοπωλείο στο κέντρο της πόλης και πουλούσαν το γνωστό γιαούρτι της τσανάκας ενώ παράλληλα έφτιαχναν και σιροπιαστά γλυκά … . Άλλωστε το Ρεβανί είναι το γλυκό του γαλακτοπώλη γιατί το μυστικό του γλυκού είναι το καλύτερο πρόβειο γιαούρτι. Το Ρεβανί Βέροιας γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ΄60 και η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα της πόλης και του νομού….

Υλικά

2 φλιτζάνια αλεύρι (ιδανικό είναι το αλεύρι για ζύμωμα, το λίγο κίτρινο), 11/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό, 11/2 φλιτζάνι ζάχαρη, 2 κ. γ. μπέικιν, 2 βανίλιες 1 κ .γ. σόδα μαγειρική διαλυμένη σε μισό φλιτζάνι. νερό 5 αβγά, 270 γρ. γιαούρτι πρόβειο, παχύ (το παραδοσιακό του γαλακτοπώλη), Λίγο βούτυρο τύπου Κερκύρας για το ταψί…
Το απλό παραδοσιακό ρεβανί της Βέροιας δεν έχει μαστίχα.
Η μαστίχα προστέθηκε αργότερα από τους Χιώτες ζαχαροπλάστες.
ΑΝ..ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΜΑΣΤΙΧΑ
Θα βάλετε λίγη μαστίχα πολύ καλά τριμμένη (σπασμένη στο multi με λίγη ζάχαρη μαζί) Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για σκόνη λικέρ μαστίχα .. Τότε θα παραλείψουμε το νερό και θα ρίξουμε τη σόδα μέσα στο γιαούρτι)….
ΕΓΩ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΜΑΣΤΙΧΑ..ΜΟΝΟ 2 ΒΑΝΙΛΙΕΣ
ΑΡΩΜΑΤΙΣΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ

ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ…..

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ το αλεύρι και τα ανακατεύουμε να αναμειχθούν πολύ καλά Στη συνέχεια χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια…. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα τους κρόκους με τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να αφρατέψουν ( τουλάχιστον 10 λεπτά)… Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα…. Ρίχνουμε στο νερό τη σόδα να διαλυθεί και την προσθέτουμε μέσα στο μίξερ με τα αυγά και το γιαούρτι… Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2- λεπτά ακόμη…
Η σόδα θα δώσει το σκούρο χρώμα που θέλουμε στην επιφάνεια του γλυκού….
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του κάδου του μίξερ σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ, πλένουμε τον κάδο πού καθαρά και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τη μαρέγκα εναλλάξ με το μείγμα αλεύρι ,σιμιγδάλι μπέικιν στο γυάλινο μπολ με τα χτυπημένα αυγά, σε δόσεις ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ .
Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας ….κατά προτίμηση να είναι αλουμινένιο ….και ρίχνουμε το μείγμα του γλυκού… Το μείγμα πρέπει να είναι σε πολύ λεπτή στρώση να μην ξεπερνά το ενάμισι εκατοστό…. Δεν ψήνουμε αμέσως… Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί ..(να πετσιάσει ) μέσα στο ταψί μια –δυο ώρες….. Όταν δούμε πάνω στην επιφάνεια να σχηματίζονται φουσκάλες. τότε είναι έτοιμο για το φούρνο. .. Βάζουμε το γλυκό στον καυτό φούρνο και αμέσως κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς. … Το ψήνουμε για 30-45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα η επιφάνεια…. Το ραβανί θέλει καλό ψήσιμο για να σιροπιαστεί σωστά και να αποκτήσει τη σωστή υφή.

ΜΟΛΙΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Για το σιρόπι, βράζουμε σε δυνατή φωτιά
5,5 κούπες νερό και 5 κούπες ζάχαρη, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουμε ένα πολύ δεμένο σιρόπι….
Σιροπιάζουμε το γλυκό χλιαρό και το σιρόπι χλιαρό προς ζεστό.. Το σημαντικό, είναι η τεχνική. Γιατί το σιρόπιασμα θέλει υπομονή….. Πρώτα ρίχνουμε μια γενναιόδωρη δόση με την κουτάλα της σούπας, να απλωθεί παντού στο ταψί και περιμένουμε να απορροφηθεί…. Μετά ρίχνουμε λίγο- λίγο το σιρόπι και περιμένουμε κάθε φορά να απορροφηθεί εντελώς… Με αυτόν τον τρόπο σιροπιάζουμε το γλυκό μέχρι να καταλάβουμε ότι έχει ποτίσει ως πάνω, χωρίς, όμως, να περισσεύει σιρόπι στο ταψί.
ΕΔΩ αρωμάτισα το σιρόπι. Μόλις κατέβασα το σιρόπι από τη φωτιά του έριξα 100 γραμμάρια..λικέρ μαστίχας…..

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Προηγούμενο άρθροΠάστα με μπισκοτένια βάση και σοκολάτα!!!
Επόμενο άρθροΥπέροχο Πιάτο με κολοκυθάκια πατάτες και ντομάτα