Mπακλαβάς Ρολό με σοκολάτα

Συστατικά

Για μπακλαβά
10 φύλλα κρούστας για μπακλαβά
150 γρ καρύδια
100 γρ σοκολάτα γάλακτος ή μίνι δάκρυα σοκολάτας γάλακτος
100 γρ βούτυρο

για σιροπι
2 ποτήρια /1/2 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1/2 κούπα μέλι
1/2 πορτοκάλι (χυμό)
1/2 λεμόνι (χυμό)

για διακόσμηση
50 γρ σοκολάτα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Παρασκευή

1. Τρίβουμε τα καρύδια λιγο χοντροκομμένα. Αν έχετε δακρυα σοκολάτας, μπορείτε να τα τρίψετε λίγο ή αν είναι σοκολάτα, τρίψτε το στον χοντρό τρίφτη.
2. Αλείψτε κάθε φύλλο με βούτυρο. Ξεκινώντας από την τρίτη κρούστα, σκεπάζετε την κάθεμια με γέμιση μέχρι να εξαντληθούν όλα τα φύλλα. Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε σε φέτες πλάτους περίπου δύο εκ. ή λιγότερο.
3. Ψήνουμε σε πολύ ήπια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν καλά για περίπου σαράντα λεπτά. Αφήστε να κρυώσει καλά.

4. Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να μη μείνει ίχνος αδιάλυτης ζάχαρης. Αφού έχει πάρει μια βράση, προσθέτουμε το μέλι.
Όταν διαλυθεί προσθέτουμε και το χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι και αφήνουμε το σιρόπι να δέσει.
Πρέπει να είναι σχετικά πηχτό. Θα χρειαστεί περίπου 20′ και η αρχική ποσότητα του υγρού θα μειωθεί περίπου στο μισό.
5. Ρίχνουμε τον ζεστό σιρόπι πάνω από τον κρυωμένο μπακλαβά. Σκεπάζουμε με ένα λινό πανί και αφήνουμε το σιροπι να απορροφηθεί καλά. Αφήστε να κρυώσει και διακοσμήστε με λιωμενη σοκολάτα σε λεπτές γραμμες πασπαλίζοντας τα ρολά.

Μυστικό:
Για τραγανό φύλλο, και αφράτο μπακλαβά, ή και γαλακτομπούρεκο.
Είναι σημαντικό να μην αλείφουμε με το βούτυρο τα φύλλα έντονα με το πινέλο διότι λασπώνουν. Απλά βουτάμε το πινέλο καλά στο βούτυρο, και με ελαφρά χτυπηματάκια επάνω στο φύλλο, αφήνουμε να πέσει το βούτυρο επάνω στο φύλλο. Έτσι αφήνουμε και κενό στα φύλλα, ώστε να ψηθούν καλύτερα, αλλά και να περάσει μετά το σιρόπι πιο εύκολα, ώστε να σιροπιαστούν όλα καλά.

ΠΗΓΗ: http://www.receptinabrzinu.info/

Προηγούμενο άρθροΚαρυδόπιτα και παγωτό: Δροσερή απόλαυση για κάθε εποχή!
Επόμενο άρθροΕλαφρύ παγωτό χωρίς ζάχαρη με γιαούρτι και μαρμελάδα φράουλα,