Τζιτζιφιά, το δέντρο γιατρός

Περιγραφή: Δένδρο καρποφόρο, φυλλοβόλο, με δίχρωμα φύλλα σαν της ελιάς που ανθίζει το καλοκαίρι και εκπέμπει ένα ευχάριστο λεπτό άρωμα που διαχέεται σε μεγάλη έκταση.
Η καταγωγή του είναι από την Ασία και έχει εγκλιματιστεί σε παραμεσόγειες χώρες.
Ιστορικά στοιχεία: Αυτό το επιβλητικό φυτό αναφέρεται σε πολλές παραγράφους στη Βίβλο, μεταξύ των οποίων η μία είναι μάλλον δυσάρεστη,στο Βιβλίο των Δικαστών:
«Τότε θα καταργήσω τη σάρκα σας με τα αγκάθια της ερήμου”. Μια ποικιλία -Ziziphus spina-Christi – λέγεται η ακανθώδης τζιτζιφιά του Χριστού(τα κλαδία της χρησιμοποιήθηκαν στο στεφάνι Του).
Αυτός είναι ο καρπός της ποικιλίας που δεν ζαχαρώνει-δεν γίνεται αλευρώδης.

Θεραπευτικές ιδιότητες της τζιτζιφιάς:

Το τζίτζιφο εκτός νόστιμο φρούτο είναι και αποτελεσματικό φυτικό φάρμακο. Βοηθά αύξηση του σωματικού βάρους, βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη και αυξάνει την αντοχή.
Στην περσική παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα φυτικά φάρμακα για τη θεραπεία κρυολογήματος, γρίπης και βήχα. Στην κινεζική ιατρική έχει συνταγογραφηθεί ως τονωτικό για την ενίσχυση της λειτουργίας του ήπατος.

Σε έρευνα στην Ιαπωνία έχει δείξει ότι ο καρπός αυξάνει την αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στη Δύση οι καρποί του χρησιμοποιούνται για να ανακουφίσουν από τον βήχα.

Ο φλοιός της αφρικάνικης ποικιλίας Ziziphus muronata, χρησιμοποιείται για τον βήχα και για προβλήματα στην περιοχή του θώρακα. Τα φύλλα και οι ρίζες του φυτού ανακουφίζουν από τους πόνους.

Ο φλοιός της Τζιτζιφιάς δρα ως στυπτικό. Ο καρπός της δρα ως αντιαλλεργικό, αντιβηχικό, μαλακτικό, ηπατοπροστατευτικό, ήπιο υπακτικό, θρεπτικό και ήπιο καταπραϋντικό.

Οι σπόροι του βοτάνου δρουν ως ηρεμιστικό, υποτασικό, υπνωτικό και καταπραϋντικό. Οι σπόροι της ποικιλίας Var. Spinoza (suan zao ren) χρησιμοποιούνται για το άγχος, τη νευρικότητα και τις αϋπνίες. Μειώνουν την υπερβολική εφίδρωση, ειδικά τη νυχτερινή.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί ιατρική συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Προηγούμενο άρθροΠατατόπιτα τηγανιτή με ΜΟΝΟ 2 συστατικά
Επόμενο άρθροΑλλος ένας τρόπος για να μαγειρεύεις μελιτζάνες με αυγά