Ποιες τροφές έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα και πως τα καθαρίζουμε

 

Μια πρόσφατη μελέτη του Χάρβαρντ έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά φυτοφάρμακα μπορεί ακόμη και να ακυρώσει όλα τα καλά αποτελέσματα που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως η προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.
Πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουμε αναπτύζονται με φυτοφάρμακα, επομένως είναι καλύτερο να τα αγοράζετε από κάποιον που γνωρίζετε για να βεβαιωθείτε ότι αυτό που τρώτε είναι βιολογικό.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι τις προϋποθέσεις να αγοράσουν αυτές τις τροφές από γνωστούς τους, ειδικά σε μεγαλύτερες πόλεις, οπότε είναι «καταδικασμένοι» σε ό,τι προσφέρεται στα καταστήματα.
Ανάμεσα στα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα είναι οι φράουλες, το σπανάκι, το λάχανο, τα μήλα, τα σταφύλια, τα κεράσια, τα ροδάκινα και οι ντομάτες.

Τώρα, μια νέα μελέτη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Environmental Working Group» έδειξε ότι μια φράουλα περιέχει έως και 23 διαφορετικούς τύπους φυτοφαρμάκων.
«Η έκθεση σε φυτοφάρμακα σχετίζεται με πολυάριθμες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής διαταραχής, της τοξικότητας του εγκεφάλου
και του νευρικού συστήματος», δήλωσε η Cindy Swenson, αναλύτρια της Environmental Working Group.

Ο Svenson εξήγησε ότι οι επιστήμονες έχουν καθορίσει ότι η τοξικότητα είναι μεγαλύτερη εάν χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός δύο ή περισσότερων φυτοφαρμάκων,
«και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί μόνο μια φράουλα μπορεί να έχει έως και 23 διαφορετικά φυτοφάρμακα».

Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών με νερό πριν από το φαγητό είναι υποχρεωτικό με αυτή την έννοια, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν λίγο νωρίτερα
τον καλύτερο τρόπο για να καθαρίσουν αυτά τα τρόφιμα από τα φυτοφάρμακα.
Μουλιάστε τα σε νερό στο οποίο θα προσθέσετε λίγη μαγειρική σόδα και αφήστε το να δράσει για περίπου 15 λεπτά.