Το Μαγικό Κέικ με τις 3 υφές

Υλικά

4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα κατευθείαν από το ψυγείο
3/4 φλιτζανιού (100 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 φλιτζάνι (150 g) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
2 φλιτζάνια γάλα χαμηλών λιπαρών που χρησιμοποίησα 1%

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C. Στρώστε ένα ταψί 22 x 22 εκ με λαδόκολλα.

Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ανάμειξης, προσθέστε τους κρόκους αυγών, το αλεύρι, τη ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι γάλα.
(Βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει μόνο 1/2 φλιτζάνι αυτή τη στιγμή. Εάν προσθέσετε όλο το γάλα, δεν θα μπορείτε να ανακατέψετε
τη ζύμη σας.) Χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει λεία η ζύμη και να μην μείνουν σβώλοι από αλεύρι.
Μόλις το κουρκούτι γίνει λείο, προσθέστε το υπόλοιπο γάλα (1 1/2 φλιτζάνι). Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και ανακατεύουμε
μέχρι να ενσωματωθεί το γάλα στη ζύμη. Το κουρκούτι σας θα είναι πολύ αραιό.
Σε ένα ξεχωριστό καθαρό μπολ ανάμειξης, προσθέστε τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια στη μέγιστη ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Ο κάδος του μίξερ και το μίξερ σας πρέπει να είναι εντελώς καθαρά πριν προσθέσετε και χτυπήσετε τα ασπράδια,
διαφορετικά τα ασπράδια δεν θα γίνουν καλα.

Ανακατεύουμε απαλά και με μια σπάτουλα προσθέτουμε το 1/3 από τα ασπράδια στη ζύμη του κέικ. Επειδή το κουρκούτι του κέικ είναι πολύ λεπτό, πρέπει να το στροβιλίσετε και να το διπλώσετε για να βεβαιωθείτε ότι τα ασπράδια έχουν ενσωματωθεί πλήρως.
Φροντίστε να ανακατευετε μέχρι το κάτω μέρος του μπολ, διαφορετικά το υγρό κουρκούτι στο κάτω μέρος δεν θα ανακατευτεί πλήρως με τα ασπράδια. Ανακατεψτε μέχρι να μην μείνουν ραβδώσεις από το ασπράδι. Επαναλάβετε με το επόμενο 1/3 και μετά το τελικό 1/3.
Για το τελευταίο 1/3, δεν χρειάζεται να ανακατέψετε μέχρι να μην μείνουν ραβδώσεις από ασπράδι αυγού.

Είναι καλό να έχετε μερικά μικρά κομμάτια ασπράδι αυγού στο κουρκούτι σας.
Το κουρκούτι σας πρέπει να φαίνεται πολύ ελαφρύ και αέρινο.

Ρίξτε τη ζύμη στην προετοιμασμένη φόρμα του κέικ. Ψήστε για περίπου 40-50 λεπτά, ή μέχρι να γίνει το κέικ (το δικό μου χρειάστηκε 45 λεπτά). Εάν δεν είστε σίγουροι αν το κέικ σας είναι έτοιμο, καλύτερα να ψήσετε λίγο περισσότερο (5 λεπτά περίπου) για να βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει έτσι ώστε το κέικ σας να μην ξεφουσκώσει. Όταν το κέικ είναι έτοιμο, μια οδοντογλυφίδα πρεπει να βγει καθαρη.
Η κορυφή πρέπει να ροδίσει ομοιόμορφα. Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το αφαιρέσετε και το κόψετε.
Καθώς το κέικ κρυώνει θα ξεφουσκώσει λίγο γύρω από τα πλαϊνά. Αυτό είναι φυσιολογικό.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Μην χτυπήσετε τα ασπράδια των αυγών πριν είναι έτοιμο το υπόλοιπο κουρκούτι για κέικ. Πρέπει να τα διπλώσετε αμέσως.
Χρησιμοποίησα το μίξερ για να ανακατέψω τη ζύμη του κέικ και ένα μίξερ χειρός για τα ασπράδια.
Εάν χρησιμοποιείτε μίξερ για να χτυπήσετε τα ασπράδια των αυγών σας, χρησιμοποιήστε το εξάρτημα με το σύρμα.
Αν έχετε μόνο ένα μίξερ, φτιάξτε πρώτα τη ζύμη του κέικ. Στη συνέχεια, ρίξτε τη ζύμη του κέικ σας σε ένα διαφορετικό μπολ και καθαρίστε καλά τα χτυπητήρια και το μπολ ανάμειξης πριν φτιάξετε τα ασπράδια. Μην κάνετε πρώτα τα ασπράδια.
Η υφή του κέικ αλλάζει λίγο. Όταν ψηθεί για πρώτη φορά, έχετε ένα ελαφρύ παντεσπάνι από πάνω, μια κρέμα γέμιση στη μέση και μια πιο σφιχτή στρώση στο κάτω μέρος. Αν αφήσετε το κέικ να καθίσει όλη τη νύχτα, οι δύο κάτω στρώσεις σφίγγουν περισσότερο.
Η μεσαία στρώση γίνεται μια κρεμώδης κρέμα. Η κάτω στρώση γίνεται κάτι σαν κρούστα πίτας.
Το κέικ μπορεί να σερβιριστεί σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο.

Προηγούμενο άρθροΤυρόψωμο με κυμινο
Επόμενο άρθροΑφράτα ζυμαράκια με σόδα (μπαλούνες)