Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη μυρωδιά μιας φρεσκοψημένης σπιτικής πίτας! Φτιάξτε αυτή την νόστιμη πίτα με πράσο και φρέσκο κρεμμυδάκι και απολαύστε την κάθε ώρα της ημέρας. Θα σας ανταμείψει πραγματικά με την υπέροχη γεύση  και την τραγανή κρούστα της.

ΥΛΙΚΑ

  • 12-15 φύλλα κρούστας, αποψυγμένα
  • 900 γρ. πράσα, κομμένα σε φέτες
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 1 κρόκο αυγού
  • 250 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος (1 φλιτζάνι)
  • 150 γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη
  • 150 γρ. σκληρό κίτρινο τυρί
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • λίγο έξτρα ελαιόλαδο ή βούτυρο για τα φύλλα
  • 1 αυγό και 1 φλ. του καφέ νερό για να το τελευταίο φύλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πριν αρχίσετε  οτιδήποτε άλλο, είναι σημαντικό να ξεπαγώσετε πλήρως τη ζύμη τοποθετώντας τη  στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα ή αφήνοντας σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 2 ώρες.

Για να κάνετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή πρασόπιτας, ξεκινήστε κάνοντας τη γέμιση. Πλένετε τα πράσα κρατώντας μόνο το λευκό μέρος και κόβετε σε φέτες.

Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα, προσθέτετε το ελαιόλαδο, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνετε. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνετε με το λευκό κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν για λίγο.

Σε ένα μπολ ρίξτε  τον κρόκο αυγού και την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε. Μετά προσθέστε στο μπολ το μείγμα με τα πράσα, το τυρί φέτα, τη  γραβιέρα, προσθέτοντας λίγο πιπέρι και αλάτι ακόμα (κατά βούληση).

Λαδώνετε ένα  ταψί  40 ή 42 εκ. και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις .  Στρώνετε  5 – 6  φύλλα βουτυρωμένα καλά ένα –  ένα ανάμεσα, αδειάζετε τη γέμιση, στρώνετε ομοιόμορφα και καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα, επίσης,  ένα –  ένα.

Γυρίστε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί προς τα μέσα,  βεβαιωθείτε ότι έχετε λάδι ή βούτυρο ανάμεσά τους, πριν προσθέσετε το άλλο.

Χαράζετε την πρασόπιτα σε κομμάτια. Σε ένα μπολ χτυπήστε το αυγό και το νερό και με αυτό περιχύστε την πρασόπιτα. Ψήνετε στους 180οC σε αντιστάσεις για 1 ώρα ή έως ότου ροδίσει καλά.

Απολαύστε αυτή την παραδοσιακή πίτα ως σνακ  ή ως ελαφρύ γεύμα. Καλή όρεξη!

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜuffins με τυρί και ρίγανη
Επόμενο άρθροΆκης Πετρετζίκης: Το μυστικό για μαλακές μπριζόλες λεμονάτες στον φούρνο